Kraje si nepřejí přerozdělování evropských peněz státem

07.10.2005
Na dnešním jednání rady Asociace krajů se hejtmani krajů dohodli, že si nepřejí, aby peníze, které přijdou ze strukturálních fondů EU do ČR, přerozděloval stát.

Na dnešním jednání rady Asociace krajů se hejtmani krajů dohodli, že si nepřejí, aby peníze, které v plánovacím období 2007 až 2013 přijdou ze strukturálních fondů Evropské unie do České republiky, přerozděloval stát.

Podle předsedy rady asociace hejtmana Moravskoslezského kraje Evžena Tošenovského kraje našlo pochopení u ministerstva pro místní rozvoj. Naopak ministerstvo financí dává přednost jedinému operačnímu programu, přes který by peníze na jednotlivé projekty šly. „Důvodem je zejména zjednodušení a lepší kontrolovatelnost finančních toků,“ zdůvodnila postoj ministerstva financí Veronika Hovorková z tiskového oddělení.

Hejtmanům se tento krok nelíbí. „Jsme překvapeni tím, že by tyto peníze měly jít přes ministerstva. Zase bychom museli stále jezdit do Prahy. Tím by byl velmi silně potlačen rozhodovací vliv krajů,“ míní Tošenovský. Jen Moravskoslezský kraj by podle Tošenovského přišel „díky“ novému opatření 4,1 miliardy korun, které by nově rozděloval stát.

Konečné rozhodnutí ovšem bude podle Hovorkové záležet na rozhodnutí vlády. Ministerstvo je podle ní připraveno i na variantu, že vláda nakonec rozhodne o zřízení více regionálních operačních programů.

Sdílet tento příspěvek