Repatriačními lety se do vlasti vrátilo kolem 3000 Čechů

14.04.2020
Euroskop, čtk

Repatriačními lety ministerstva zahraničí se od počátku pandemie nového typu koronaviru vrátilo podle informací MZV z minulého týdne do Česka zhruba 3000 lidí. Dalších více než 2500 přivezly z evropských zemí zvláštní autobusy. Česko dopravilo z různých destinací také přes 770 obyvatel dalších evropských zemí. Poslední plánovaný repatriační let dopraví v úterý do Prahy 329 Čechů a další Evropany, kteří uvízli v Austrálii a na Novém Zélandu. Podle MZV to bude organizačně nejnáročnější a nejdelší let při repatriacích.

Výběr repatriačních letů:

18. března – Česko vypravilo dva lety pro 250 českých občanů, kteří kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech.

19. března – Do Česka se letecky vrátilo 202 českých občanů z Maroka.

22. března – Vojenský speciál dopravil z Pobaltí 51 Čechů a Slováků.

24. března – Do Česka se letecky vrátilo z egyptské Hurghady 104 českých občanů, letoun přivezl i dalších 85 občanů zemí Evropské unie, kteří se nemohli z letoviska vrátit jinak.

25. března – Speciální let z Vietnamu přivezl do Prahy 204 Čechů a 82 občanů dalších 11 zemí EU. Byl to první repatriační let v době koronavirové pandemie, který byl koordinován na evropské úrovni. Do Česka se také vrátilo letadlem 88 Čechů, kteří kvůli opatřením proti koronaviru uvázli na Filipínách. Přiletělo i 169 Čechů z Hondurasu a Mexika.

29. března – V Praze přistála tři repatriační letadla, zpět do ČR přepravila Čechy z Latinské Ameriky, z Indie a Thajska. Dohromady do České republiky speciály přivezly asi 500 českých občanů a několik cizinců.

30. března – V Praze přistálo repatriační letadlo, které do ČR přepravilo 138 Čechů z Dominikánské republiky a Kanady. Na palubě bylo také 44 občanů dalších států Evropské unie.

31. března – V Praze přistál druhý repatriační let z Thajska. Přiletělo s ním mimo jiné 83 Čechů a 14 cizinců s pobytem v ČR. Na palubě bylo také 71 Rakušanů, 31 Maďarů a jeden Ital.

1. dubna – Repatriační let ze Spojených států dopravil do Prahy 180 Českých občanů.

4. dubna – Do Česka přiletělo 100 českých občanů ze Srí Lanky a z Nepálu.

8. dubna – Do Prahy přiletělo repatriační letadlo z Indonésie. Přivezlo 98 Čechů a 61 občanů jiných zemí Evropské unie, kteří uvízli na ostrově Bali.

13. dubna – MZV oznámilo, že poslední plánovaný repatriační let dopraví zřejmě v úterý do Prahy 329 Čechů a další Evropany, kteří uvízli v Austrálii a na Novém Zélandu. MZV na letu spolupracuje s Jižní Koreou, volná místa tak využijí i korejští občané. Letadlo je dopraví do Soulu, který bude pro evropské cestující přestupním místem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek