Česká republika darovala Severní Makedonii milion roušek

15.04.2020
Euroskop, čtk

Česká republika darovala Severní Makedonii v souvislosti s bojem proti šíření nákazy novým typem koronaviru milion roušek. Na svém webu o tom informovalo české velvyslanectví ve Skopji. Zdravotnické roušky do země v pátek přepravil český armádní speciál.

Materiál na letišti převzal místopředseda vlády Severní Makedonie pro evropské otázky Bujar Osmani. Podle české ambasády vyjádřil jménem vlády vděčnost České republice. Na twitteru Osmani dodávku označil za důležitý dar, který Severní Makedonii pomůže lépe se vypořádat s koronavirem a zároveň demonstruje solidaritu v rámci EU.

Česko této balkánské zemi poskytlo materiální pomoc již v minulosti například v souvislosti s uprchlickou krizí. Naposledy vláda na začátku března rozhodla o pětimilionovém daru na ochranu proti zbraním hromadného ničení.

Česko už pomohlo Španělsku, Itálii či Slovinsku

Česká republika nedávno pomohla Španělsku a Itálii, do každé ze zemí poslala 10.000 ochranných obleků. Slovinsku poskytlo Česko podle dřívějšího vyjádření místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) formou zápůjčky 500.000 roušek, 25.000 respirátorů a 5000 ochranných obleků. Kabinet naopak neschválil pomoc San Marinu.

Ve čtvrtek vláda rozhodla, že daruje 25 milionů korun na pomoc zemím postiženým pandemií koronaviru. Peníze dostanou z rozpočtu ministerstva zahraničí přednostně Bosna, Ukrajina, Moldavsko, Gruzie a Kambodža.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek