Do kyberbezpečnosti zdravotnictví by mohlo jít víc peněz z EU

30.04.2020
Euroskop, čtk

Více peněz na zabezpečení kybernetické bezpečnosti ve zdravotnictví chce s Evropskou komisí vyjednat ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Důvodem je nedávná série útoků zaměřených zejména na informační systémy zdravotnických zařízení v Česku. Z ministerstvem spravovaného Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) bylo dosud podpořeno 54 projektů zaměřených na kybernetickou bezpečnost za 1,3 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Vilém Frček.

Podle Dostálové je třeba kybernetickou bezpečnost Česka posilovat. „To jsou důvody, proč navrhuji zachování podpory v oblasti zdravotnictví a kybernetické bezpečnosti i v nadcházejícím programové období 2021 – 2027, a proč se budu na tyto oblasti snažit s Evropskou komisí vyjednat co nejvíce finančních prostředků,“ uvedla ministryně.

IROP dosud z Evropského fondu pro regionální rozvoj podpořil 298 projektů na podporu zdravotnictví za více než 13,5 miliardy korun. Do zabezpečení informačních a komunikačních systémů směřovalo 1,3 miliardy Kč.

Podporu již dostali ústečtí záchranáři či NÚKIB

Z 54 podpořených projektů bylo na zdravotnická zařízení zaměřeno 28 celkem za 895 milionů Kč. Jedním z již dokončených je projekt Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje na zabezpečení komunikačních a informačních systémů. Díky investici 12,7 milionu korun jsou ústečtí záchranáři lépe chráněni před kybernetickými útoky, které by mohly narušit jejich provoz. Více zabezpečená jsou citlivá data spravovaná záchranáři.

Téměř 87 miliony korun z evropských fondů podpořil IROP také projekt Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Ten by měl být schopný odhalit i jinak nedohledatelné bezpečnostní incidenty ve vybraných informačních systémech veřejné správy.

Česká zdravotnická zařízení čelila kyberútokům

Česko letos v dubnu době čelilo sérii kybernetických útoků zaměřených zejména na zdravotnická zařízení. Napadení svých informačních systémů hlásily fakultní nemocnice v Ostravě i Olomouci, nemocnice v Karlovarském a Pardubickém kraji i samotné ministerstvo zdravotnictví. Kybernetické útoky zaznamenalo rovněž Letiště Praha a společnost ČEZ Distribuce. Všechny útoky byly zatím odraženy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek