Šípek a Kocáb chtějí, aby Klaus vyvěsil vlajku unie

12.10.2005
Výtvarník Bořek Šípek a hudebník Michael Kocáb přijdou dnes na Pražský hrad a předají prezidentu Klausovi vlajku Evropské unie a otevřený dopis.

Výtvarník Bořek Šípek a hudebník Michael Kocáb přijdou dnes na Pražský hrad a předají prezidentu Klausovi vlajku Evropské unie a otevřený dopis. „Jako občané České republiky a zároveň Evropské unie chceme pana prezidenta požádat, aby na Hradě vyvěsil evropskou vlajku. Pro případ, že by neměl žádnou k dispozici, jednu mu i s otevřeným dopisem necháme v podatelně,“ řekl včera Šípek.

Prezident Klaus už na konci dubna 2004, tedy těsně před vstupem země do EU, prohlásil, že vlajku evropského společenství na Hradě vyvěsit nehodlá. „Já myslím, že k tomu jsem od žádného občana České republiky mandát, pokyn, příkaz, prosbu nedostal,“ prohlásil tehdy mimo jiné prezident republiky.
Naopak Šípek včera řekl, že podle něho většina občanů stojí o plnohodnotné členství v unii a Klaus má povinnost „respektovat vůli národa, který reprezentuje“.

Ve většině z 15 původních členských zemí EU je běžné, že na státních úřadech visí vedle národní rovněž evropská vlajka. (čtk)

Sdílet tento příspěvek