České sdružení a vysoká škola získaly cenu EU pro kulturní dědictví

11.05.2020
Euroskop, čtk

Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví Europa Nostra dostalo české sdružení CESNET s Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění v Praze. Ocenění dostaly za využití síťových přenosů pro mezinárodní spolupráci v živé kultuře. V předvečer oslav Dne Evropy, který připadá na 9. květen, oznámily Evropská komise a organizace Europa Nostra letošní vítěze. Evropské ocenění v oblasti kulturního dědictví bylo letos přiděleno 21 mimořádným počinům z 15 zemí.

Mezi vítězi v kategorii Vzdělávání, odborná příprava a osvěta je i projekt přeshraniční spolupráce v evropské klasické hudbě, na kterém se podílel CESNET. Technologie vyvinutá sdružením CESNET umožňuje hudebníkům hrát společně na velké vzdálenosti se zpožděním pouze několika milisekund. Hudebníci a tanečníci ve dvou nebo více zemích tak mohou vystupovat společně pro publikum, které může být také na více místech.

Takto koncipovaná hudební spolupráce umělců z různých prostředí a souborů pomáhá propagovat tradici evropské klasické hudby přes hranice. Mezi další příklady využití technologie patří možnost vzdáleného hodnocení studentů nebo snazší výměna zkušeností mezi hudebními akademiemi s odbornými znalostmi v konkrétních oblastech.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií.

Evropské ceny za kulturní dědictví iniciovala v roce 2002 Evropská komise a od té doby je uděluje organizace Europa Nostra. Oceňuje nejlepší projekty z oblasti restaurování kulturních památek, výzkumu, managementu, dobrovolnických aktivit, vzdělávání a komunikace.

V minulosti cenu v ČR dostal třeba projekt záchrany rotundy svatého Václava v budově Univerzity Karlovy na Malostranském náměstí v Praze nebo obnova barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek