Brno získalo evropské dotace na cyklostezku i sběrné dvory

15.05.2020
Euroskop, čtk

Dotace z Evropské unie v celkové výši přesahující 30 milionů korun se podařilo získat na některé brněnské projekty. Peníze podpoří výstavbu cyklostezky, sběrného dvora i revitalizaci zeleně. Vedení města o tom informovalo v tiskové zprávě.

Více než deset milionů korun získalo město na výstavbu cyklostezky v Brně-Chrlicích. Necelý kilometr cyklostezky pomůže odvést cyklistickou dopravu z frekventované silnice a vyjde na 11,2 milionu korun. „Denně tu projede až 8000 vozidel. Cyklisté budou moci po dokončení stavby bezpečně projet po nově zbudovaném úseku, který je navede na stávající cyklostezku přes D2 a dále na Modřice či Rebešovice,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Další desetimilionová dotace je určená na vybudování sběrného dvora v Lazaretní ulici, celkové náklady jsou 12,1 milionu korun. Nový sběrný dvůr nahradí sběrné místo v Nezamyslově ulici, které město už dřív zrušilo. Na proměnu provizorního sběrného dvora v Sochorově ulici na stálé sběrné středisko odpadu přispěje EU osm milionů korun. „Současný provoz neodpovídá standardům technickým ani hygienickým. Celkové náklady budou 10,1 milionu korun,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Obnoveno bude díky dvoumilionové dotaci také sběrné středisko v Maloměřicích ve Slaměníkově ulici.

Dotace v řádu jednotek milionů se podařilo získat například na revitalizaci zeleně v Černovicích, Řečkovicích a Žabovřeskách. V Žebětíně pomůže podpora z EU vybudovat bezpečnou migrační cestu pro obojživelníky. „Jedná se o poslední, třetí etapu v oblasti přírodní památky Žebětínský rybník, která je významnou rozmnožovací lokalitou obojživelníků na území města Brna. V době páření sem míří zejména ropuchy obecné, které jsou zvláště chráněnými živočichy. Poslední etapa vyjde přibližně na 2,6 milionu korun, z dotace bude uhrazeno přes 1,5 milionu korun,“ dodal Hladík.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek