Umělci: Klausův postoj k EU škodí Česku

13.10.2005
Umělci prezidentovu neochotu vyvěsit na Hradě modro-zlatý symbol Evropské unie považují za další doklad české polovičatosti.

Na Pražském hradě by vedle červeno-modro-bílých vlajek České republiky měla viset i vlajka Evropské unie. Přejí si to alespoň umělci Michael Kocáb a Bořek Šípek.
Jednu modrou vlajku s dvanácti zlatými hvězdami proto včera osobně donesli do Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause, který doma i v zahraničí vytrvale kritizuje současné směřování EU. V otevřeném dopise ho navíc vyzvali, aby svůj osobní názor na unii přestal „stavět nad vůli národa,“ který reprezentuje.

„S trochou nadsázky by se dalo říct, že jsme vlajku přinesli proto, že to vypadá, že na ni Hrad nemá,“ vysvětlil HN Michael Kocáb. „V sídle prezidenta by přitom – tak jako v každé jiné zemi Evropské unie – rozhodně vlát měla.“
Chování hlavy státu, která se nijak netají tím, že by evropskou pětadvacítku ve stávající podobě nejraději rozpustila, podle Šípka a Kocába škodí celé České republice.
Klausovu neochotu vyvěsit na Hradě modro-zlatý symbol EU navíc považují za další doklad české polovičatosti. „Skoro jako bychom říkali: Jsme sice tak trochu členy Evropské unie, ale za vlajku nám to zas nestojí,“ tvrdí Kocáb.
Ani argument umělců, že „Češi v referendu jasně vyjádřili vůli být plnohodnotnými členy EU“, ale prezidenta-euroskeptika zřejmě nepřesvědčí.

„Na Pražský hrad, symbol české státnosti, patří česká vlajka,“ reagoval včera po doručení dopisu Klausův mluvčí Petr Hájek. „Vyřešit plnohodnotné členství v EU tím, že by se vyvěsila nějaká vlajka, je směšná představa,“ dodal.
Zatímco ve vídeňském Hofburgu či sídle prezidenta Německa visí vedle národní vlajky i vlajka Evropské unie, Slováci jsou na tom podobně jako Češi.

„Před prezidentským palácem v Bratislavě je pouze pět slovenských zástav. Unijní se vyvěšuje jen tehdy, pokud tu máme nějakou zahraniční návštěvu,“ odpověděla novinářům jedna ze spolupracovnic slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče.
Důvod, proč tu modro-zlatá vlajka po většinu roku chybí, je ale zcela jiný než v Praze. Stojí zde totiž lichý počet stožárů. A Slováci nevědí, jak to udělat, aby jedna vlajka nepůsobila důležitěji než ta druhá. (zuk)

Sdílet tento příspěvek