Mzdy v ČR rostou rychleji než v EU, jsou na 43 % průměru

05.06.2020
Euroskop, čtk

Mzdy v Česku dlouhodobě rostou rychleji než v Evropské unii. Česká republika byla v roce 2019 se mzdami na 43 procentech celkového průměru EU, zatímco v roce 2014 to bylo jen 35 procent. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekl ředitel odboru statistiky trhu práce Českého statistického úřadu práce Dalibor Holý.

Podobně jako Česko jsou na tom Polsko a Litva, o něco méně pak mají Maďarsko a Slovensko (41 procent). Na úrovni 37 procent EU bylo loni Chorvatsko a Lotyšsko, Rumunsko se vyhouplo na 36 procent. Na nejhorším pořadí z unijních států zůstávalo Bulharsko s 21 procenty průměru EU. V této balkánské zemi jsou mzdy v přepočtu kurzem měn poloviční než v Česku.

Naopak nejvyšší hodinové mzdy jsou v Dánsku, kde jsou na 176 procentech průměru EU, dále v Irsku (155 procent), v Lucembursku (148 procent) a ve Švédsku (136 procent). Největšími zeměmi EU jsou ekonomiky Německa, kde jsou mzdy na 118 procentech průměru EU, Francie (110 procent), Itálie (94 procent) a Španělska (73 procent).

Mzdy rychleji rostly v chudších státech

Mzdový vývoj byl v různých státech zejména v posledních letech značně odlišný. Nejrychleji se mzdy zvyšovaly v těch zemích, kde rostly z nízké úrovně. „Je v podstatě pravidlem, že nominální nárůsty mzdy jsou vyšší u chudších zemí a úrovně se proto obecně sbližují. Premiantem je zde Rumunsko, kde se hodinová mzda zvýšila z 2,79 eura v roce 2014 na loňských 6,23 eura, což je nárůst o 123 procenta,“ upozornil Holý.

Růst mezd příliš nesouvisel s růstem cen v daných státech a rychleji tedy rostla kupní síla výdělků v zemích s nižší mzdovou úrovní. V řadě států však mzdy v letech 2010 až 2019 reálně klesaly a ceny tam tedy vzrostly rychleji, než se zvýšily hodinové mzdy zaměstnanců. Jde o Belgii (minus jedno procento), Španělsko, Velkou Británii a Itálii (shodně minus dvě procenta), Kypr (minus šest procent) a Portugalsko (minus devět procent).

Zvláštním případem je Řecko, kde mzdy neklesaly pouze reálně. Velký nominální propad výdělků tam nastal v první polovině 90. let, kdy se mzdy v průměru snížily o čtvrtinu. Od roku 2016 tam sice rostou, ale jen pozvolna.

Nejvíce si polepšilo české školství

Při srovnání domácích mezd s unijním průměrem je patrný pouze jediný obor, kde české mzdy rostly pomaleji, a to je těžba a dobývání. Tam se hodinové mzdy v letech 2010 až 2019 zvýšily reálně v EU o 14 procent, ale v Česku jen o deset procent.

„Nejvíce si polepšilo české školství, kde se mzdy za devět let reálně zvýšily o 37 procent, zatímco ty celoevropské jen o necelá dvě procenta, tedy jen lehce nad úroveň růstu cen. Výrazně rychlejší tempa růstu ve srovnání s průměrem EU byla také v kultuře, zdravotnictví a v ubytování, stravování a pohostinství,“ uvedl Holý.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek