OPPP rozdělil Čechům více než 3 miliardy

13.10.2005
O podporu z programu se hlásily nejvíce podniky z moravských regionů. Žadatelé mají šanci v následujících letech získat až 11 miliard korun.

O peníze z Operačního programu průmysl a podnikání, který je součástí strukturálních fondů Evropské unie, dosud požádalo 2960 podnikatelů, obcí či škol. Úřady dosud rozhodly o přidělení 3,16 miliardy korun, proplaceno bylo zatím téměř 530 milionů. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

O podporu z programu se podle ředitele odboru strukturálních fondů MPO Břetislava Grégra hlásily nejvíce podniky z moravských regionů. Moravští podnikatelé podle MPO lépe spolupracují s hospodářskými komorami a mají „lepší podnikatelský duch“. Podnikatelé v Moravskoslezském kraji podali 415 žádostí, firmy z Jihomoravského kraje 332.

Žadatelé mají šanci získat z programu v letech 2004 až 2006 zhruba 11 miliard korun. Do konce roku by mělo reálné čerpání podle ministerstva dosáhnout téměř 1,1 miliardy.

„V roce 2006 očekáváme čerpání financí až do výše čtyř miliard korun. Dojde totiž i na projekty infrastrukturního charakteru. Příkladem může být třeba areál Škody Plzeň, kdy projekt doběhne v polovině příštího roku. Proplacená dotace jen pro tento případ dosáhne 650 milionů,“ uvedl ministr Urban.

Ministerstvo bude žádosti o podporu přijímat do konce roku 2006 a podpora bude proplácena ještě dva roky poté. Od roku 2007 budou moci podávat žádosti v rámci nového rozpočtového období Evropské unie, ve kterém může Česká republika ze strukturálních fondů získat celkem zhruba 25 miliard eur.

O podporu ze strukturálních fondů mohou vedle firem žádat také obce. Operační program průmysl a podnikání se zaměřuje na podporu zejména malého a středního podnikání, rozvoj podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti. Z přidělených financí do roku 2006 hradí tři čtvrtiny EU a zbytek ministerstvo průmyslu.

Sdílet tento příspěvek