Shrnutí videokonference ministrů zemědělství zemí EU

09.06.2020
Kateřina Talašová, Úřad vlády

Počátkem letošního června se měli ministři zemědělství setkat na neformálním zasedání v předsednické zemi v Chorvatsku. Vzhledem k současné situaci způsobené šířením viru COVID-19 se ministerská debata přesunula do internetového prostředí. 8. června proběhla v pořadí třetí videokonference ministrů zemědělství. Za ČR se videokonference účastnil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hlavním bodem jednání byla diskuze o zemědělských aspektech dvou nejnovějších strategií spadajících pod Zelenou dohodu pro Evropu, tj. Strategii od zemědělce ke spotřebiteli a Strategii pro biodiverzitu do roku 2030.

Dvě diskutované strategie týkající se zemědělství a životního prostředí byly ministerskými zástupci uvítány a pozitivně oceněny vzhledem k potenciálu, kterým mohou přispět k dosažení environmentálních ambicí EU. Navržené cíle vyplývající ze strategií nyní budou podrobeny diskuzi uvnitř členských států i na mezistátní úrovni.

ČR zdůraznila nutnost zachovat konkurenceschopnost

Řada ministrů včetně českého zástupce zdůraznila požadavek na zachování konkurenceschopnosti zemědělsko-potravinářského sektoru, potravinové soběstačnosti EU a posílení pozice zemědělců v potravinovém řetězci. Pokud mají členské státy navržené požadavky splnit, je podle nich nutné detailně vyhodnotit dopady na zemědělsko-potravinářský sektor celé Unie. Na pozadí strategií se musí hledat rovnováha mezi ekologickými a klimatickými požadavky a nároky na zemědělce s přihlédnutím k jejich socioekonomické situaci spojené se stále se zvyšujícími environmentálními nároky na ně i na celý agrární sektor.

EU je světovým lídrem v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, proto musí jít zvýšené nároky ruku v ruce i s navýšenými prostředky pro zemědělský sektor. Stejně tak musí být věnována pozornost vnějším obchodním vztahům, resp. zamezení dovozu levnějších a méně kvalitních potravin ze třetích zemí. Je proto třeba usilovat o to, aby produkty dovážené ze třetích zemí i nadále splňovaly stejně vysoké standardy EU.

V současnosti EU vede debatu o budoucnosti rozpočtu na zemědělství

Zajištění dostatečné míry financování pro zemědělství je jednou z nutných podmínek, aby byly ambice EU dosaženy. Finanční alokace pro Společnou zemědělskou politiku (SZP) by se měla podle nejnovějšího návrhu víceletého finančního rámce a Plánu obnovy navýšit oproti původnímu plánu Evropské komise. Některé státy však výši rozpočtu vnímají i nadále jako nedostatečnou. Pro naplňování cílů bude dále důležité dostatečně využít potenciál moderních technologií, digitalizace, výzkumu a inovací.

Zástupci Evropské komise potvrdili, že některé cíle navržené ve strategiích jsou velmi ambiciózní. Zároveň jejich dosažení vidí jako realizovatelné. Komise ministrům slíbila odpovědný přístup k monitoringu dopadů na jednotlivé sektory a zdůraznila, že různé výchozí pozice členských států k implementaci cílů obou strategií budou zohledněny. Rovněž je vhodné připomenout, že stále probíhají jednání o balíčku reformy SZP, přičemž nová SZP by měla být spravedlivou politikou schopnou reagovat na budoucí výzvy.

Autor: Kateřina Talašová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek