Česká armáda ode dneška poprvé povede spojeneckou vojenskou misi

12.06.2020
Euroskop, ČTK

Česká armáda ode dneška poprvé ve své historii povede mezinárodní spojeneckou vojenskou misi. Do čela výcvikové mise Evropské unie v Mali se postaví brigádní generál František Ridzák. Velitelskou funkci mu dnes předá jeho portugalský předchůdce Joao Boga Ribeiro.

Ridzák bude velet více než 700 vojákům z asi dvou desítek zemí. Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Česká republika do ní v současné době přispívá 120 vojáky.

Ve své nové funkci bude Ridzák řešit nejen otázky výcviku, ale zabývat se bude muset i opatřeními proti šíření koronaviru.

Kromě velitele celé mise česká armáda obsadí i další významné posty v jejím velení včetně funkce náčelníka štábu nebo velitele výcvikové základny Koulikoro. Kvůli zajištění velení mise armáda do Mali poslala 40 vojáků, část z nich bude tvořit Ridzákův osobní štáb.

Další čeští vojáci mají v Bamaku na starosti ostrahu samotného velitelství nebo zajištění doprovodu důležitých osob. Tyto úkoly plní již několik let. Podílejí se také na ochraně základny Koulikoro i na samotném výcviku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek