Dnes začala platit jednodušší pravidla pro cestování

15.06.2020
Euroskop, čtk

Začala platit jednodušší pravidla pro cestování po Evropě. Češi už ode dneška kromě cest ze Slezského vojvodství v Polsku, Portugalska a Švédska nebudou muset při návratu do vlasti dokládat negativní test na koronavirus. Hranice Česka se do velké míry otevírají i cizincům. Některé státy, jako například Španělsko, ale zatím zachovávají omezení pro vstup na své území pro turisty. Dosud bylo možné cestovat bez omezení pouze mezi Českem, Slovenskem, Rakouskem a Maďarskem.

Česko ode dneška uplatňuje takzvaný semafor, kdy hodnotí státy podle míry rizika nákazy koronavirem. Pouze u zemí s vysokým rizikem budou muset Češi při návratu dokládat negativní test. Cizinci se jím budou muset prokázat při cestě ze zemí s vysokým i středním rizikem nákazy. Jako středně rizikové označilo ministerstvo zdravotnictví Belgii a Velkou Británii.

Uvolnění cestování se zatím týká zemí EU, Švýcarska, Norska a Islandu. Vnější hranice EU zůstávají uzavřené pro vstup cizinců z těchto států do Unie. Na území třetích zemí je možné vstoupit v případě, že to umožňují tyto země. Například Srbsko povoluje občanům EU přicestovat bez omezení, stejně jako Černá Hora, při návratu z obou zemí do Česka je ale nutné prokázat se negativním testem na covid-19, nebo nastoupit do 14dennní karantény. Naopak Severní Makedonie nepovoluje cesty do země bez udání důvodu, Ukrajina umožňuje vstup jen svým občanům a jejich rodinným příslušníkům.

O otevření vnějších hranic EU pro země s dobrou epidemiologickou situací budou členské státy unie dál jednat. Zatím se očekává, že by otevírání mohlo začít v červenci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek