Lékový úřad EU: remdesivir jako léčba covidu-19

26.06.2020
Euroskop, čtk

Evropská léková agentura (EMA) ve čtvrtek po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila, aby byl přípravek remdesivir podmínečně schválen k léčbě pacientů s nemocí covid-19. Jeden z výborů úřadu přípravek americké společnosti Gilead Sciences doporučil pro pacienty starší 12 let se zápalem plic, kteří potřebují dodatečné dávky kyslíku. Proti covidu-19 zatím neexistuje žádný oficiálně schválený lék ani vakcína.

Remdesivir budou moci pod názvem Veklury předepisovat lékaři v Evropské unii, jakmile to odsouhlasí Evropská komise (EK). Ta se obvykle řídí doporučením výboru, který nyní léčbu remdesivirem schválil, poznamenala agentura Reuters. Podle agentury DPA lze rozhodnutí komise očekávat v nejbližších týdnech.

Podmínečný souhlas s uvedením léku na trh znamená, že se bude smět prodávat v sedmadvacítce, ačkoliv nejsou k dispozici všechny potřebné informace o jeho účinnosti a případných vedlejších účincích. Gilead Sciences má tato data dodat do prosince. Za jakou cenu se bude remdesivir v EU prodávat, není zatím známé. Poptávka po něm ale prudce stoupá, protože výsledky jeho studií jsou slibné. Ukázaly, že pacienti, kteří lék dostávají, se zotavují rychleji, potřebují strávit v nemocnici kratší dobu.

Remdesivir vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře

Gilead očekává, že do konce roku dodá množství přípravku, které je potřebné pro dva miliony léčebných cyklů, což je dvojnásobek oproti původním plánům této společnosti. Ta se také chystá testovat verzi léku, která by se pacientům podávala snáze – inhalačně, zatímco nyní nemocní dostávají remdesivir nitrožilně.

Remdesivir, který v Gilead Sciences vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, už pro nouzové a omezené použití pro nemocné se závažným průběhem nemoci covid-19 schválily Spojené státy, Indie a Jižní Korea. V Česku se experimentálním lékem remdesivir léčily zatím jednotky pacientů s velmi vážným průběhem nemoci. Plně schválen byl tento lék v Japonsku, píše Reuters.

Remdesivir měl původně sloužit jako lék pro nemocné s ebolou, jeho účinky však byly jen malé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek