Babiš: Dalším krokem po summitu je restrukturalizace ekonomiky

22.07.2020
Euroskop

„Byl to maraton vyjednávání,“ ohodnotil včera premiér Andrej Babiš (ANO) summit Evropské rady. Jeho výsledek považuje za úspěch a chce co nejdřív sestavit plán reforem pro Evropskou komisi, aby mohla Česká republika z fondu obnovy EU čerpat co nejdříve. Oznámil taky, že se chce krizí „proinvestovat“, a to zejména v automobilovém odvětví a zdravotnictví. Dále vláda využije prostředky k digitalizaci a zelené transformaci.

Andrej Babiš včera na tiskové konferenci prezentoval výsledky summitu Evropské rady, který představitelé členských států protáhli do úterního rána. „Nejtvrdší vyjednávání byla tuto noc,“ okomentoval novinářům. S výsledkem, kterého dosáhli, je premiér spokojený. Dalším krokem je sestavení plánu reforem vládou, po jehož schválení obdrží Česká republika evropské granty na obnovu hospodářství.

Babiš tyto reformy nazývá restrukturalizací, jedná se totiž o strategickou změnu struktury české ekonomiky. Soustředit se chce hlavně na automobilový průmysl a zdravotnictví. V souladu s priority Evropské komise ale taky na digitální a zelenou transformaci. Vypracováním plánu má být pověřen ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Z budoucího unijního rozpočtu dostane Česká republika 27 miliard eur (718 miliard korun), přičemž z fondu na hospodářskou obnovu EU obdrží 8,7 miliardy eur (přes 230 miliard korun). Dalších 15,4 miliard eur (410 miliard korun) si bude moci v rámci fondu půjčit. Andrej Babiš předpokládá výhodné podmínky půjček, zatím ale neřekl, jestli Česká republika této možnosti využije.

Více informací o výsledcích a průběhu víkendového summitu Evropské rady naleznete v aktualitách na Euroskopu zde, zde či zde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek