Novou velvyslankyní při EU bude Edita Hrdá

27.07.2020
Euroskop, ČTK

Od října bude novou velvyslankyní České republiky při EU diplomatka Edita Hrdá, na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra. Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval včera Deník N, kterému to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle Babiše by měla Hrdá nastoupit do funkce šéfky stálého zastoupení při EU od 1. října. Čekat ji budou zejména evropské debaty týkající se koronavirové krize a přípravy na české předsednictví EU, které bude mít Česko ve druhé polovině roku 2022.

Šestapadesátiletá Hrdá působila od roku 2015 jako výkonná ředitelka Evropské služby pro vnější činnost (ESVA) pro americké kontinenty. Předtím pracovala například na vysokém postu české velvyslankyně při OSN nebo byla ambasadorkou v Argentině. Na českém ministerstvu zahraničí se v minulosti zabývala i ekonomickou agendou.

Edita Hrdá studovala na obchodní fakultě a fakultě managementu a informatiky na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE). Poté absolvovala diplomatické akademie v Madridu a ve Vídni. Mluví anglicky, německym, španělsky, francouzsky a rusky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek