Brusel prošetří Česko kvůli Emmerové

20.10.2005
Farmaceutické firmy zaznamenaly první úspěch ve sporu s vládou. Jejich stížnost na neprůhledné rozhodovaní o cenách léků přijala Evropská komise a zahájila řízení proti České republice.

Farmaceutické firmy zaznamenaly první úspěch ve sporu s vládou. Jejich stížnost na neprůhledné rozhodovaní o cenách léků přijala Evropská komise a zahájila řízení proti České republice.

Stížností do Bruselu reagovali farmaceuti na postup bývalé ministryně Milady Emmerové. Podle jejich názoru rozhodovala svévolně, jaké léky se zařadí do tzv. lékové vyhlášky, podle níž platí za léky zdravotní pojišťovny.
Zápis do vyhlášky rozhoduje o ekonomickém úspěchu firem. V Česku se letos prodají léky a zdravotnický materiál za šedesát miliard korun, dvě třetiny z toho hradí zdravotní pojišťovny.

Evropská komise dala farmaceutům za pravdu, když upozornili, že Česká republika porušuje transparenční směrnici, podle níž se veřejné úhrady za léky musí stanovit v běžném správním řízení. V Česku však o úhradách rozhoduje politicky ministr zdravotnictví.
Emmerová na zavedené praxi trvala: „Ministr je za finanční dostupnost léků odpovědný. Vydala jsem proto k přípravě uvedené vyhlášky některé pokyny. Je to mé právo i povinnost,“ vysvětlovala ještě v červenci novinářům.

Ministryně ještě prohloubila dosavadní praxi, kdy o zařazení léků do úhradové vyhlášky rozhodovala tzv. kategorizační komise. V komisi se o potřebnosti a cenách léků dohadovaly pojišťovny, odborné lékařské společnosti a zástupci ministerstva. Ministr vyhlášku jen podepsal a pokud změnil úhrady u jediného léku, odborná veřejnost jeho postup tvrdě kritizovala.

Emmerová omezila i tento částečně průhledný postup a v září 2004 odmítla podepsat vyhlášku na první pololetí letošního roku. Když pak na oficiálních stránkách ministerstva zdravotnictví oznámila, že dohodla nižší ceny s monopolním výrobcem generických léků Zentivou, reagovali zahraniční farmaceuti stížností u antimonopolního úřadu. Tvrdili, že ministryně přednostním jednáním zvýhodnila firmu, kde v ředitelské funkci pracuje její syn. Oproti původní verzi vyhlášky totiž zvýšila úhrady za pět léků od Zentivy.

Zdravotní pojišťovny spočítaly, že zásah do úhradové vyhlášky zvýšil v prvním pololetí roku 2005 výdaje na léky o 600 miliónů korun. Upozornily však, že Zentiva získá jen třetinu této částky a zbytek si rozdělí ostatní výrobci.
Antimonopolní úřad proti ministerstvu zdravotnictví nezasáhl, a proto se firmy v březnu obrátily na Evropskou komisi.
Komise po České republice žádá, aby zavedla systém běžný v zemích někdejší evropské patnáctky. Určený státní úřad bude odpovídat na návrhy farmaceutických firem v přesně stanovených lhůtách. O zařazení či odmítnutí rozhodne ve veřejném řízení podle odborných důvodů. Odmítnuté firmy se budou moci odvolat k vyšší instanci.

Pokud Česko doporučení odmítne, může se komise obrátit k Evropskému soudnímu dvoru. (ph)

Sdílet tento příspěvek