Hledají se zájemci o provozování středisek Europe Direct

14.09.2020
Euroskop

Evropská komise připomíná zájemcům o provozování informačních středisek EUROPE DIRECT, aby se přihlásili do výběrového řízení. Úkolem středisek je především zapojit občany do debaty o aktuálním evropském dění a poskytovat základní informace o EU.

V uplynulém období byla občanům k dispozici střediska v deseti regionech České republiky a jen za loňský rok uskutečnila na 500 akcí. Co mohou získat uchazeči o provozování EUROPE DIRECT? Kromě významné grantové podpory po dobu trvání pětileté rámcové dohody poskytuje Evropská komise školení pro pracovníky středisek, publikační materiály pro veřejnost i školy či příležitosti k zapojení do celoevropské sítě o více než 400 pobočkách.

Současná obtížná situace způsobená epidemií koronaviru představuje obrovskou zatěžkávací zkoušku pro občany v Česku i v celé Evropě. Zároveň ukazuje, jak důležité je přinášet aktuální a pravdivé zprávy o evropském dění přímo občanům na místní úrovni. Účinné a rychlé informování o živých tématech souvisejících s EU bude i jednou z klíčových rolí budoucí generace EUROPE DIRECT. Na EU nyní čeká významný úkol v podobě ekonomické obnovy. Evropská komise již přislíbila více než miliardu eur na pomoc obcím, podnikům i neziskovým subjektům v ČR na řešení finančních problémů a na to, aby se vypořádaly s následky ekonomického poklesu, jejž způsobila tvrdá epidemiologická opatření. Střediska EUROPE DIRECT budou plnit zásadní úlohu v informování na místní úrovni v jednotlivých regionech ČR o tom, jaké jsou možnosti pro čerpání zmíněných finančních prostředků

Výše ročního grantu pro každé středisko na období 2021–2025 činí 30 400 eur. Informačním střediskem EUROPE DIRECT se mohou stát veřejné orgány, ale také soukromé subjekty plnící úkoly veřejné služby.

Pro zájemce, kteří účast v této výzvě prozatím zvažují, i pro ty, kdo již připravují podklady pro přihlášku a chtějí se dozvědět více, pořádá Zastoupení EK on-line webinář, jenž představí komunikační priority a hlavní úkoly budoucí sítě EUROPE DIRECT. Po stručné prezentaci priorit bude možné k představeným tématům pokládat dotazy.

On-line webinář se uskuteční ve čtvrtek 17. 9. 2020 od 14:00. Účast je nutné nahlásit (nejpozději do 16. 9. do 15:00) na e-mailovou adresu COMM-REP-PRG-EUROPEDIRECT@ec.europa.eu,
odkud Vám bude následně zaslán odkaz na on-line přístup k webináři. Záznam bude poté k dispozici na webových stránkách Zastoupení EK.

Přihlášky do výběrového řízení lze podat do 15. října 2020.

Více informací naleznete na

https://ec.europa.eu/czech-republic/business-funding/grants_cs_cs

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek