ČR přispěje přes 305 milionů korun do fondu EU na vývoj vakcíny

15.09.2020
Euroskop, čtk

Česko přispěje více než 305 miliony korun do evropského fondu, z něhož je financován vývoj a výzkum vakcíny proti nemoci covid-19. Vláda to na pondělním zasedání schválila. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání kabinetu uvedl, že celkově mají členské státy Evropské unie přispět 750 milionů eur (20 miliard korun), Česká republika tak do fondu dá zhruba 1,5 procenta částky.

Fond byl podle Vojtěcha využíván nejen pro financování vakcíny, ale též se z něj nakupovaly například lék remdesivir nebo respirátory. „Nyní fond potřebuje příspěvek od jednotlivých členských států, byli jsme o to požádáni německým předsednictvím,“ uvedl ministr.

„Garantuje nám to, že budeme součástí hry, protože jsme součástí celého projektu pod Evropskou komisí, která vyjednává s jednotlivými výrobci vakcín. Takto máme předběžný zájem o vakcínu od společnosti AstraZeneca, to byla první předobjednávka, a teď budou následovat další podle postupu vývoje. Díky tomu, že participujeme na tomto fondu, tak máme možnost být součástí hry a případně se podílet na nákupu dalších vakcín,“ dodal Vojtěch.

Evropská komise minulý týden dokončila předběžná jednání o nákupu vyvíjených vakcín proti koronaviru již se šestým výrobcem. Exekutiva Evropské unie tehdy oznámila, že je s farmaceutickým konsorciem BioNTech-Pfizer na cestě k dohodě o koupi až 300 milionů dávek očkovací látky. Brusel na základě předchozích rozhovorů počítá s nákupem více než miliardy dávek vakcíny, které budou moci využívat kromě států EU také obyvatelé chudších zemí.

Už o prázdninách se komise dohodla či uzavřela alespoň část jednání s firmami Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac a Moderna. Od každé z nich si slibuje několik stovek milionů dávek testovaných vakcín.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek