Babiš nesouhlasí s migračním balíčkem, bude ho řešit v Bruselu

24.09.2020
Euroskop, čtk

Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s migračním balíčkem, který ve středu představila Evropská komise. Podle něj se Unie málo soustředí na boj proti pašerákům lidí, který považuje za hlavní problém v otázce nelegální migrace do Evropy. O záležitosti bude dnes v Bruselu společně s premiéry Polska a Maďarska Mateuszem Morawieckým a Viktorem Orbánem jednat s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Na první pohled to vypadá, že Evropská komise stále nepochopila, že řešení nelegální migrace je zastavení ilegálních migrantů při jejich příchodu na evropskou půdu,“ řekl Babiš o návrhu migračního balíčku. Podle něj by se měla EU soustředit především na ochranu hranic. „Jižní státy dostaly historicky už miliardy euro na to, aby zastavily migraci,“ řekl.

Český premiér odmítl i návrh, podle kterého by země, co nechtějí přijmout migranty, musely na vlastní náklady zajistit repatriaci odmítnutých žadatelů o azyl. „Už podstata je nesmyslná, protože když my nebudeme přijímat migranty, tak je nemůžeme vracet,“ řekl.

Návrh Komise nicméně nepočítá s tím, že by státy vracely nelegální migranty ze svého území, měly by zajistit repatriaci těch, kteří byli odmítnuti už v zemích na vnější hranici EU. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve středu uvedl, že je Česko připravené diskutovat o systému repatriací.

Česko pomáhá financemi i vysíláním policistů

Babiš zdůraznil, že Česko je při řešení migračního problému solidární, protože přispívá finančně na jeho řešení a posílá také policisty do zemí, které se potýkají s velkým přílivem nelegálních migrantů.

Premiéři Česka, Polska a Maďarska budou o migračním balíčku jednat s von der Leyenovou dnes dopoledne v Bruselu. Babiš na jednání bude zastupovat i svého slovenského kolegu Igora Matoviče, který se schůzky nemůže účastnit kvůli návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek