EU povolila firmě PPF převzít mediální CME, majitele Novy

07.10.2020
Euroskop, čtk

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může převzít mediální společnost Central European Media Enterprises (CME). Oznámila to dnes Evropská komise. Transakce by měla být dokončena 13. října, dodala CME na svých internetových stránkách.

Součástí CME jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova. „Komise dospěla k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru,“ uvádí se v prohlášení.

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu a její akcionáři schválili nabídku na převzetí od PPF letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard Kč). Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce.

PPF na dotaz ČTK potvrdila, že očekává dokončení transakce 13. října. Další komentář plánuje firma poskytnout až poté, uvedla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 milionů diváků. Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

V CME vlastní 64 procent akcií americká společnost AT&T. Po započítání prioritních akcií kontroluje až 75 procent společnosti, upozornila agentura Reuters. Podíl v CME získala AT&T díky spojení s mediální firmou Time Warner.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek