Aplikace eRouška bude od konce října fungovat přeshraničně v EU

16.10.2020
Euroskop, čtk

Aplikace eRouška, která varuje uživatele mobilních telefonů v případě kontaktu s osobou nakaženou koronavirem, bude od konce října fungovat i přeshraničně v Evropské unii. Dnes to novinářům řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle dnešních informací ministerstva zdravotnictví si aplikaci zatím aktivovalo 1,143 milionu lidí. Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly by bylo pro její maximální využití v koronavirové epidemii potřeba, aby si ji do telefonu stáhlo šest milionů uživatelů.

Ministerstvo zdravotnictví v polovině září představilo novou verzi aplikace. Na rozdíl od té první už nepomáhá s trasováním kontaktů, ale slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Aplikace běží na pozadí a sbírá přes bluetooth anonymně kontakty na další mobily, se kterými se uživatel setkal. V případě, že je někdo pozitivní, jeho mobil opět anonymně rozešle varování všem kontaktům, které mohl nakazit. Ve čtvrtek vložilo kód pro odeslání varování 924 nakažených, varování na základě středečních dat dostalo 7800 osob.

Rážová dnes také apelovala na nakažené koronavirem, aby více využívali formuláře k takzvanému sebereportování, tedy vyplnění informací o svých kontaktech. Podle ní formuláře vyplňuje zhruba 20 procent pozitivně testovaných. Pokud by byl podíl vyšší, velmi by to pomohlo hygienikům s dalším trasováním lidí, kteří se s nakaženým setkali. Tito lidé by tak dříve dostali informaci, že měli rizikový kontakt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek