Czech Space Week 2020

06.11.2020
Czech Space Week 2020

Od 8. do 14. listopadu máte možnost sledovat největší online festival týkající se kosmických aktivit v ČR. Podívejte se na nabídku akcí, ať už se jedná o přednášky pro nejmenší diváky, nebo vědce.

Česko se může z družicového pohledu zdát jako malá část země, ale na nebi kosmických technologií září jasně jako Venuše. Má co nabídnout v oblasti satelitních technologií i kosmických aplikací; české cubesaty, díly pro raketu Ariane 6, detektory pro Solar Orbiter, diagnostické techniky zpracovávající zvuk a snímání uměleckých děl pomocí kosmického rentgenu, to jen několik příkladů z řady kosmických novinek v Česku.

Festival začne hned 8. listopadu projekcí pořadu, ve kterém vám budou Jiří Dušek a Jiří Kokmotos vyprávět o tom, co se děje nového na nebi a jak každý z nás může vidět krásu hvězd a noční oblohy. Pro nejmenší diváky je nachystaná 90minutová prezentace 9. listopadu od 9:00 do 10:30 o tom, jak se orientovat ve vesmíru a co, že to vlastně je ta přitažlivost. Programy pro děti budou každý den od 9:30. Příležitosti pro studenty, které zajímá téma vesmíru, anebo jsou čerstvými absolventy, je zde naplánovaná panelová diskuze 9. listopadu od 15:30 do 17:00.


Pro fanoušky objevování Marsu bude na toto téma diskutovat Mgr. Petr Brož Ph. D., který objasní zkoumání Marsu, dosavadní poznatky a jestli může být obyvatelný lidmi. Oblast pro vědce, studenty a učitele má rovněž širokou nabídku přednášek a aktivit, jako je například prezentace vzdělávací kanceláře ESA, která přináší do škol programy a výukové materiály. A přestože se může zdát, že vesmír je čistě mužským kolbištěm, není tomu tak. Panelová diskuze 11. listopadu v 19:00 prokáže pravý opak skrze příběhy žen, které zlákalo téma vesmíru.

Pro více informací: https://bit.ly/2JHpPpb

Czech Space Week

Czech Spce Week 2020 online (zdroj: czechspaceweek.com/)

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek