Vnitro chce nově vymezit okruh rodinných příslušníků občanů EU

16.11.2020
Euroskop, čtk

Ministerstvo vnitra v souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie navrhuje přesněji vymezit okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Chce oddělit práva nejbližší rodiny a lidí, kteří mají s občany EU pouze volnější příbuzenské vazby. Návrh ministerstva v pondělí projedná vláda.

Předkládaná novela zákona o pobytu cizinců podle vnitra reaguje zejména na nařízení Evropské unie, aby průkazy totožnosti a vydávaná povolení k pobytu pro občany unie měly silnější zabezpečení. Některé doklady proto bude potřeba vyměnit. Zákon také v souladu s dohodou o vystoupení Velké Británie z EU umožňuje nadále pobývat v Česku Britům, kteří v ČR budou oprávněně bydlet na konci letošního roku.

Ministerstvo předloží návrh se dvěma rozpory – ze strany zmocněnkyně vlády pro lidská práva a ze strany Unie zaměstnavatelských svazů ČR. Obě připomínky se týkají nového rozlišení rodinných příslušníků občanů Evropské unie na dvě kategorie.

ČR dosud nerozlišovala mezi rodinnými příslušníky a oprávněnými osobami

ČR doposud nerozlišovala mezi rodinnými příslušníky, tedy manželi, dětmi či rodiči občana EU, a takzvanými oprávněnými osobami, což jsou například nesezdaní partneři nebo lidé závislí na péči občana EU. Obě skupiny měly stejná práva, což však podle vnitra není v jiných zemích běžné a není to ani opodstatněné. Do budoucna by tak měli pouze užší rodinní příslušníci mít nárok na pobytovou kartu k přechodnému pobytu a kartu trvalého pobytu.

Lidé z druhé skupiny budou mít podle návrhu sice pobyt v ČR snadnější než jiní cizinci, nebudou však mít automatické právo na vstup do Česka. Průkazy o pobytu ale dostanou na delší dobu a nebudou muset dokládat účel jejich pobývání v ČR. „Záměrem předkladatele u druhé kategorie bylo učinit takovou právní úpravu, která by v praxi nevedla ke zneužívání těchto pobytových institutů,“ uvedlo ministerstvo. Cizinci, kteří v Česku již pobývají, si však své současné postavení ponechají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek