Konference o budoucnosti Evropy z pohledu České republiky

01.12.2020
Národní konvent o EU, Euroskop

V pátek 27. listopadu se online uskutečnil třetí podzimní kulatý stůl Národního konventu o EU, tentokrát na téma Konference o budoucnosti Evropy z pohledu České republiky. Diskuze se zúčastnila téměř stovka zástupců státní správy, obou komor Parlamentu, hospodářské, akademické a sociální sféry, společně s odborovými svazy a zástupci evropských institucí. Odborným garantem byl Institut pro evropskou politiku Europeum.

Debata Národního konventu o EU se zaměřila na tři diskuzní otázky: (1) Jaký vliv by měla mít Konference o budoucnosti Evropy na další směřování EU? (2) Jaké priority by ČR měla prosazovat v rámci Konference o budoucnosti Evropy? (3) Jakým způsobem by měla Konference probíhat na národní úrovni?

Kulatý stůl zahájil Štěpán Pech z Úřadu vlády ČR, ten ve svém příspěvku přiblížil harmonogram a současný stav přípravných jednání konference, ČR by se dle něj měla zaměřit na témata, která občany zajímají, a ne na otázky změny v primárním právu.

Následně představil podkladový materiál Vít Havelka, zdůraznil, že by Konference měla navázat na dřívější iniciativy Unie v oblasti dalšího směřování evropské integrace.

Jaká témata zajímají občany?

První stanovisko za Ministerstvo zahraničních věcí prezentoval náměstek Sekce evropské Aleš Chmelař. Uvedl, že by ČR měla hrát proaktivní roli a být na Konferenci dobře připravena, ČR dle Chmelaře podporuje implementaci priorit Strategické agendy EU a diskuzi o globální roli EU.

Druhé stanovisko přiblížil Zdeněk Sychra ze Západočeské univerzity. Dle něj by Konference měla přinést strukturovanou vizi vývoje EU se závaznými závěry, které budou přijaty na úrovni Evropské rady. V následné debatě se diskutující shodli na tom, že je potřeba, aby bylo nastavení podoby Konference na národní úrovni uzpůsobeno danému publiku se zaměřením na konkrétní politiky a institucionální otázky.

V diskuzi mj. zaznělo, že občany zajímají především témata jako je bezpečnost, klimatická změna, zdravotnictví, či vnitřní trh. Z kulatého stolu budou vypracována doporučení, která budou představena vládě ČR a dalším tvůrcům české evropské politiky. Více informací o činnosti Národního konventu o EU naleznete na webu www.narodnikonvent.eu, popřípadě na účtech a sítích Twitter (@KonventEU), Facebook (Národní konvent o EU) nebo Instagram (#Narodnikonvent).

Autor: Jan Sochor, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek