Národního konvent vydal doporučení pro Konferenci o budoucnosti EU

08.12.2020
Jan Sochor, Národní konvent o EU

Národní konvent o EU vydal doporučení vzniklá na základě kulatého stolu z 27. listopadu, jehož tématem byla Konference o budoucnosti Evropy z pohledu České republiky. Diskuze proběhla online a zúčastnili se jí zástupci státní správy, akademické, sociální a hospodářské sféry, společně s reprezentanty evropských institucí, neziskového sektoru a dalšími účastníky. Odborným garantem kulatého stolu byl Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

Současná předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová v červenci 2019 představila v rámci politických priorit nové Komise iniciativu na zorganizování Konference o budoucnosti Evropy. Jejím cílem by měla být transformace Evropské unie tak, aby dokázala adekvátně reagovat na současné i budoucí výzvy, posilovat svůj demokratický charakter a odpovídat potřebám občanů.

Konference měla původně započít v den 70. výročí podpisu Schumanovy deklarace vedoucí k založení Evropského společenství uhlí a ocele, 9. května 2020. V důsledku vypuknutí pandemie covid-19 ale došlo k jejímu odložení.

Debata u kulatého stolu se zaměřila na tři okruhy:(1) Jaký vliv by měla mít Konference o budoucnosti Evropy na další směřování Evropské unie? (2) Jaké priority by Česká republika měla prosazovat v rámci Konference o budoucnosti Evropy? (3) Jakým způsobem by měla Konference probíhat na národní úrovni?

Čechy zajímá bezpečnost, klima a zdravotnictví

Dle doporučení by Česká republika v rámci Konference o budoucnosti Evropy měla umožnit zapojení co nejširšímu spektru aktérů. Debata by měla být vedena po dvou liniích, tematické a institucionální, přičemž specifické formáty by měly být uzpůsoben konkrétnímu publiku.

V České republice je nezbytné diskutovat témata těšící se dlouhodobému zájmu občanů, jako jsou bezpečnost, klimatické změny, zdra-votnictví či vnitřní trh. Česká republika by zároveň měla Konferenci využít k obecnému zvýšení povědomí české veřejnosti o členství České republiky v EU a propojit jí s nadcházejícím českým předsednictvím v Radě EU.

Poslední doporučení nabádá k co možná nejjednodušší organizační struktuře. Podle autorů je důležité zajistit, vzhledem ke pandemické situaci, vhodné online prostředí, které by umožňovalo inkluzivní účast a bylo odolné vůči možnému šíření dezinformací či monopolizaci debaty omezeným počtem aktérů. Prioritou by nicméně měla být prezenční účast.

Úplné znění závěrů a doporučení je k dispozici na stránce www.narodnikonvent.eu. Pro další informace o příštích kulatých stolech, podkladové dokumenty a další materiály včetně videí můžete také navštívit účty na sociálních sítích – Twitter: @KonventEU, Face-book: Národní konvent o EU a Instagram: #Narodnikonvent.

Autor: Jan Sochor, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek