Vláda schválila novelu ohledně sjednocení kapitálových trhů EU

15.12.2020
Euroskop, čtk

Vláda v pondělí schválila novelu upravující revizi kapitálových požadavků na obchodníky s cennými papíry, přeshraniční nabízení investičních fondů, podporu růstu trhu malých a středních podniků slaďující v EU právní úpravu krytých dluhopisů a přeshraniční poskytování služeb skupinového financování (tzv. crowdfunding). Změny souvisí s požadavky EU v souvislosti s projektem unie kapitálových trhů. Jeho cílem je integrovat kapitálové trhy členských států EU. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

„Cílem materiálu je usnadnit podnikům v EU přístup k financování jejich dalšího růstu a poskytnout drobným investorům nové investiční příležitosti,“ uvedla ministryně. Záměrem unie kapitálových trhů je podle ní nejen posilovat bezpečnost evropského finančního systému, ale také podpořit investice do projektů šetrných k životnímu prostředí.

MF v materiálu upozornilo, že novela například upravuje zavedení pravidel pro likviditu a informování investorů. Ohledně přeshraničního nabízení investičních fondů pak zákon například upravuje otázku předběžného nabízení investičních fondů před jejich vznikem nebo před skutečným nabízením. V distribuci pojištění se pak mění podle materiálu částky pojistného krytí pro povinné pojištění zprostředkovatelů pojištění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek