Paroubek bude na summitu prosazovat liberalizaci pracovních trhů

27.10.2005
Český premiér Jiří Paroubek chce na dnešním summitu Evropské unie nastolit i vízovou problematiku, otázku liberalizace pracovního trhu či situaci na Balkáně.

Český premiér Jiří Paroubek chce na dnešním summitu Evropské unie nastolit i vízovou problematiku, otázku liberalizace pracovního trhu či situaci na Balkáně. Prohlásil, že věří, že v prosinci bude mít EU jasno, jak bude mezi lety 2007 až 2013 hospodařit s penězi.

Téma rozpočtu EU se původně nemělo vůbec na jednací stůl dostat. Očekává se ovšem, že zejména zástupci nováčků EU budou chtít příslib, že dohoda bude letos. V opačné případě by byl ohrožen příliv peněz z pokladny EU.

„Pokud do toho mají Britové chuť, tak je v tom velmi podpoříme,“ řekl Paroubek o možnosti dokončit jednání na prosincovém summitu. Podle něj by Tony Blair, jehož země v tomto pololetí unii předsedá, měl dnes zahájit bilaterální jednání; s každým z premiérů krátce pohovoří. „Předpokládám, že Britové budou vycházet z toho, co po sobě zanechalo lucemburské předsednictví,“ poznamenal Paroubek. Nečeká, že dojde k podstatným změnám.

Při jednání se chce zmínit i o otázce volnějšího trhu práce. Bude prosazovat jeho alespoň částečné otevření ve starých zemích EU.

Při návštěvě nedávné českého ministra zahraničí Cyrila Svobody na Slovensku tamní diplomacie dala najevo, že patrně podpoří český návrh, aby státy EU zavedly vůči Kanadě vízovou povinnost, pokud ji tato zaoceánská země nezruší pro Čechy a Slováky.
„To je sice možná dobrá myšlenka, ale je otázkou, jestli je efektivní. Ale určitě stojí za to, to zkusit,“ uvedl Paroubek.“

Premiér chce také otevřít otázku Balkánu, situace v Kosovu a možnosti české diplomacie při řešení problémů v regionu.

Sdílet tento příspěvek