Havlíček: V kompenzaci přímých nákladů patříme do špičky EU

05.01.2021
Euroskop, ČTK

V oblasti přímých nákladů, které stát provozům zasaženým v souvislosti s pandemií hradí, patří podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) Česká republika do špičky Evropské unie. Vláda podle něj na náhrady podnikatelům vynaložila 250 miliard korun. Řekl to včera na tiskové konferenci po jednání vlády.

Havlíček jako příklad kompenzací uvedl gastronomické odvětví. Pokud má podle něj provozovna pět zaměstnanců, platí nájemné 30.000 korun za měsíc, dostane od státu měsíční dotaci 275.000 až 290.000 korun. Záleží podle něj na tom, zda čerpá kompenzační bonus, nebo ne.

V Polsku podle Havlíčka stravovací zařízení měsíčně dosáhne na kompenzaci 216.000 korun, v Německu pak na 265.000 korun. „V Rakousku je to po úpravě a snížení podpory za měsíc prosinec 177.000,“ uvedl Havlíček.

Vláda podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého avizovala, že podnikatele zasažené krizí podpoří až 1,2 bilionu korun. Podle analýzy Hospodářské komory by měla podpora ke konci prosince činit 105,3 miliardy korun. Přitom na výdajové straně, což znamená sumu, kterou podnikatelé přímo dostanou, je 16,6 miliardy korun. Formou daňových a pojistných úlev podnikatelé ušetří 88,7 miliardy korun. Do náhrad nebyly započítány nové kompenzace, které vláda s opětovným zákazem některých podnikatelských činností připravila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek