MMR loni v regionálním programu proplatilo 22 mld. Kč z dotací EU

15.01.2021
Euroskop, ČTK

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) loni proplatilo v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP) z evropských dotací 3168 projektů za 22 miliard korun. V programovém období 2014 až 2020 proplatilo celkem přes 10.000 projektů za 119 miliard korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Vilém Frček.

„IROP tímto rozdělil už téměř všechny finance, kterými pro současné programové období disponoval. Nyní pracujeme na regionálním operačním programu pro příští období, který přinese pokračování oblíbených výzev, ale i spoustu zajímavých novinek, o jejichž konkrétní podobě právě jednáme,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Nejvíce evropských dotací, přes 28 miliard korun, šlo v programovém období 2014 až 2020 na silnice druhé a třetí třídy. Následovalo školství s celkovou dotací téměř 21 miliard korun. Třetí největší částka 14,4 miliardy mířila na podporu dopravy, bezpečnosti a cyklodopravy. Kulturní dědictví získalo 10,7 miliardy korun a zdravotnictví 9,6 miliardy.

Největším projektem loňského roku byla výstavba budovy pro psychiatrickou péči ve Fakultní nemocnici Ostrava s dotací 422 milionů korun.

Integrovaný regionální operační program (IROP) navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 – 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 123 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard korun prostřednictvím národního spolufinancování.

Letos do programu přišla z EU další miliarda eur (26,2 miliardy korun) na pomoc v boji proti následkům koronavirové krize z takzvaného nástroje REACT-EU. Tyto peníze mají mířit hlavně na podporu zdravotnictví, integrovaného záchranného systému nebo cyklodopravy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek