Česko koupí lék proti covidu-19 od americké firmy Eli Lilly

03.02.2021
Euroskop, ČTK

Česká republika koupí protilátku proti nemoci covid-19 od americké společnosti Eli Lilly. Na twitteru to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Lék nazvaný bamlanivimab má omezit množství viru v těle a zamezit tak těžšímu průběhu nemoci. Česko také jedná o nákupu jiného přípravku od farmaceutické firmy Regeneron.

Babiš řekl, že Česko vyjednalo první dodávku. Neupřesnil ale, kdy by měl lék do ČR dorazit ani v jakém množství. „Pomůže pacientům v prvním stádiu nákazy covid-19, aby se nedostali na JIP. Snižuje to riziko až o 80 procent,“ uvedl premiér. Lék funguje na bázi monoklonálních protilátek, které se vyrábějí v laboratoři a mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. V USA lék schválil pro nouzové používání Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Jako první v EU nasadilo lék Německo. Podle tamního ministerstva zdravotnictví studie ukazují, že by podávání těchto léků mohlo pomáhat při omezování množství viru v těle, což by mělo pozitivní vliv na průběh nemoci. Vedle Německa přípravek používají také v USA, Kanadě a Maďarsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek