Národní konvent o EU se věnoval budoucnosti migrační politiky EU

03.02.2021
Národní konvent o EU, Euroskop

V pátek 29. ledna se online uskutečnil první kulatý stůl Národního konventu o EU v tomto roce s tématem „Nový pakt o migraci a azylu a budoucnost migrační politiky“. Diskuze se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor parlamentu, hospodářské, akademické a sociální sféry, společně s odborovými svazy a zástupci evropských institucí. Odborným garantem byl Institut pro evropskou politiku Europeum.

Debata Národního konventu o EU se zaměřila na tři diskuzní otázky: (1) Představuje nový návrh Komise zásadní posun ve snaze o nalezení řešení reformy azylového systému? (2) Jakým způsobem by se mělo Česko postavit k novým iniciativám představeným v rámci Nového paktu o migraci a azylu? (3) Povede návrh Komise k efektivní ochraně vnějších hranic Unie a k obnovení bezproblémového fungování Schengenu?

Kulatý stůl zahájil Štěpán Černý, ředitel Odboru koordinace evropských politik ÚV ČR, který přivítal nový komplexní přístup Komise k řešení migrace, jenž vychází vstříc výhradám členských států EU vůči současné podobě migrační politiky. Pro Českou republiku je dle něj zásadní najít dlouhodobé řešení, které vytvoří udržitelnou migrační politiku na úrovni EU.

První stanovisko pronesl Tomáš Urubek z Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Dle něj Ministerstvo vnitra podporuje vytvoření nového migračního systému, který bude efektivní, funkční a prakticky realizovatelný, jak v normální situaci, tak v případě krizí.

Druhé stanovisko prezentovala Eva Sebane, vedoucí regionální kanceláře Mezinárodní organizace pro migraci. Eva Sebane uvítala návrh Nového paktu o migraci a azylu, který by dle ní měl zajistit zavedení účinnějších azylových řízení, včetně včasného přístupu žadatelů o azyl ke zdravotním službám.

Poslední a společné stanovisko konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty představila Magda Faltová. Dle ní Pakt nepřináší slibovaný nový počátek ani důraz na solidaritu, humánnost a práva migrantů, nýbrž se dál pragmaticky soustředí především na ochranu hranic. V následné debatě se diskutující shodli na kladném hodnocení Nového paktu pro migraci a azyl.

Více informací o činnosti Národního konventu o EU naleznete na webu www.narodnikonvent.eu, popřípa-dě na účtech a sítích Twitter (@KonventEU), Facebook (Národní konvent o EU) nebo Instagram (#Narodnikonvent). Z kulatého stolu budou vypraco-vána doporučení, která budou představena vládě České republiky a dalším tvůrcům české evropské politiky.

Autor: Jan Sochor, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek