Do ČR v sobotu dorazí první dodávka vakcíny od AstraZeneky

05.02.2021
Euroskop, ČTK

V sobotu do Česka dorazí první dodávka vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, kterou pro použití v EU před týdnem schválila Evropská komise. V první dodávce by mělo být asi 20.000 dávek vakcíny. ČTK to napsal Martin Nesrsta, mediální zástupce firmy Avenier, která zajistí distribuci prvních dodávek. Avenier je součástí skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka.

„O následující víkendu obdržíme od společnosti AstraZeneca první dodávku ve výši cca 20.000 dávek, jejich distribuce začne bezprostředně po propuštění Státním ústavem pro kontrolu léčiv začátkem příštího týdne,“ uvedl Nesrsta. Podle informací ČTK by dodávka měla do Česka dorazit v sobotu ráno.

Avenier společně s ministerstvem zdravotnictví zajistí distribuci prvních dodávek do té doby, než zdravotní pojišťovny ve výběrovém řízení vyberou oficiálního distributora pro AstraZeneku. Avenier už je distributorem v ČR pro vakcínu firmy Moderna.

Česko má od firmy AstraZeneca objednány tři miliony dávek vakcíny. Tento měsíc by jich měla firma dodat 130.000, uvedla tento týden na jednání sněmovního podvýboru pro zdravotnictví koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Ředitelka zdravotní péče firmy AstraZeneca pro Českou republiku Jarmila Dolečková v rozhovoru pro dnešní MF Dnes uvedla, že by v únoru měla firma dovézt přes 170.000 dávek.

V ČR už zdravotníci očkují dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer/BioNTech a od Moderny. Očkovací látku dostávají především zdravotníci, lidé starší 80 let a lidí v domovech pro seniory. Ke čtvrtečnímu večeru bylo podle dat ministerstva zdravotnictví podáno zhruba 327.800 dávek, 78.434 lidí dostalo i potřebnou druhou dávku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek