Laureátem Ceny evropského občana se stal výzkumný tým CIIRC ČVUT

15.02.2021
Evropský parlament, Euroskop

Výzkumný tým Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) získal Cenu evropského občana za rok 2020. Ocitne se tak mezi 30 evropskými laureáty ze všech členských zemí Evropské unie. Rozhodla o tom porota soutěže složená z poslanců Evropského parlamentu, zástupce národní občanské společnosti a zástupce národní mládežnické organizace.

Tým CIIRC ČVUT v rámci nově vzniklého mezinárodního centra excelence RICAIP během jediného týdne v březnu 2020 vyvinul prototyp pokročilého respirátoru “CIIRC RP95-3D”, čímž se významně zapojil do boje proti COVID-19. CIIRC RP95-3D je ochranná osobní pomůcka – polomaska – s vyměnitelným filtrem P3, která získala certifikaci dle normy EN 140:1999. Splňuje tak stejný či vyšší stupeň ochrany jako respirátor FFP3 a lze jí vytisknout na speciálních 3D tiskárnách. Snahou výzkumného týmu bylo vyvinout prototyp, který bude možné vyrábět kdekoli na světě. 3D data jsou k dispozici pro nekomerční účely a sdíleny s vlastníky příslušných zařízení.

Cena evropského občana 2021

Cenu evropského občana uděluje každoročně Evropský parlament od roku 2008 jednotlivcům, skupinám, sdružením nebo organizacím. Zdroj: Evropský pralament

Cenu evropského občana uděluje každoročně Evropský parlament od roku 2008 jednotlivcům, skupinám, sdružením nebo organizacím. Tato cena je vyznamenáním za mimořádné výsledky v prosazování lepšího vzájemného porozumění a bližší integrace mezi občany a členskými státy, za podporu společných hodnot, zprostředkování přeshraniční nebo nadnárodní spolupráce v rámci Evropské unie, anebo za denní činnost, která konkrétně vyjadřuje hodnoty Listiny základních práv EU.

V minulých letech cenu za Českou republiku získali nezisková organizace Post Bellum a Pražský studentský summit; Charita ČR a mobilní HOSPIC Strom života; zakladatelka projektu Czechitas paní Dita Přikrylová a humanitární organizace ADRA CZ; Člověk v tísni a Marek Hrubec; Nadace Naše dítě a Evropský parlament mládeže v České republice.

Slavnostní předání ceny proběhne na národní úrovni a na půdě Evropského parlamentu na podzim 2021.

Více o informací o ceně a k jejímu novému ročníku 2021, který bude vyhlášen v březnu:

https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/cs/be-heard/prizes

ttps://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-citizen-s-prize-2020_14809_pk

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek