Svoboda: Vyměňme práci v EU za pozemky

04.11.2005
Zpřístupnění trhu s českými pozemky občanům zemí Evropské unie výměnou za otevření evropského pracovního trhu pro české občany považuje za dobré řešení lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Zpřístupnění trhu s českými pozemky občanům zemí Evropské unie výměnou za otevření evropského pracovního trhu pro české občany považuje za dobré řešení lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda.
Na včerejším pražském Žofínském fóru obě záležitosti označil za umělé politické problémy, o nichž se politici bojí před svými voliči mluvit.

Staré státy unie se podle něj zcela zbytečně obávají toho, že by je v případě otevření pracovního trhu zaplavily davy levných pracovních sil z desítky nových členských zemí včetně Česka.
Jako příklad uvedl, že Češi tvoří pouze šest procent zájemců o práci v Británii a pět procent uchazečů o zaměstnání v Irsku. „V České republice pracuje oficiálně 50 tisíc, ale podle některých odhadů až 200 tisíc Ukrajinců, a český trh tím nebyl devastován,“ upozornil.

Několikaleté přechodné období pro pracovníky z nových členských zemí unie zavedly téměř všechny země bývalé „patnáctky“.
Další zemí, která by přechodné období mohla opustit, se může stát Nizozemsko.
Tamní vláda zvažuje, zda v příštím roce otevře pracovní trh nováčkům v unii, a nizozemský ministr zahraničí Bernard Bot vidí situaci pro Čechy nadějně. Bot včera v Praze řekl, že jeho vláda situaci na nizozemském pracovním trhu po rozšíření unie vyhodnocuje.

Podle něj Nizozemsko výsledek začátkem příštího roku oznámí pro každou z nových členských zemí zvlášť.
Češi tamní trh práce neohrožují. Letos v této zemi pracovalo 890 českých občanů, loni jich této možnosti využilo patnáct set.
„To je velmi malé číslo,“ řekl Bot, jehož Svoboda žádal o zrušení přechodného omezení.
„Řekl jsem svému kolegovi Svobodovi, že jeho žádosti budu věnovat velmi zvláštní pozornost,“ dodal nizozemský ministr. Podle některých informací je pro Nizozemsko problémem Polsko. O otevření trhu bude rozhodovat nizozemská vláda s přihlédnutím k usnesení parlamentu.

Sdílet tento příspěvek