Premiér Babiš jednal ve Vídni o dodávkách a distribuci vakcín proti covid-19 v EU

17.03.2021
Úřad vlády, Euroskop

Předseda vlády ČR Andrej Babiš navštívil v úterý 16. března 2021 na pozvání spolkového kancléře Sebastiana Kurze Vídeň a zúčastnil se jednání o dodávkách a distribuci vakcín proti covid-19 v EU. Setkal se také se spolkovým ministrem vzdělávání Heinzem Faßmannem, se kterým diskutoval o rakouské zkušenosti s testováním ve školách.

Premiér Babiš ve Vídni jednal se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, bulharským předsedou vlády Bojkem Borisovem a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. K jednání se prostřednictvím videokonference připojili také chorvatský premiér Andrej Plenković a lotyšský premiér Krišjānis Karinš. Hlavním tématem schůzky byly dodávky a distribuce vakcín proti covid-19 v EU.

Podle českého premiéra je nepřijatelné, aby některé členské státy byly zvýhodněny oproti jiným. „My jsme loni v prosinci na Evropské radě opakovaně mluvili o solidaritě. To bylo to hlavní – solidarita znamenala distribuci vakcín pro jednotlivé členské státy podle počtu obyvatel. Bylo deklarováno, že do konce června je cíl EU a všech členských států proočkovat zhruba 70 procent obyvatelstva. V tuto chvíli to tak ale nevypadá, ten princip rozdělování je jiný,“ uvedl Babiš.

Premiér také dodal, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel svolají v nejbližších hodinách jednání prostřednictvím videokonference k tématu dodávek vakcín. „Je důležité, aby nedošlo k rozdílu v rychlosti očkování mezi jednotlivými členskými státy,“ dodal český předseda vlády.

Andrej Babiš se ve Vídni setkal také se spolkovým ministrem vzdělávání, vědy a výzkumu Heinzem Faßmannem, se kterým hovořil o rakouské zkušenosti s antigenním testováním ve školách. Během návštěvy také položil květiny k památníku obětem teroristického útoku z 2. listopadu 2020, který byl nově odhalen na Desider-Friedmann-Platz 23. února 2021.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek