Kultura v Česku má dostat z plánu obnovy 8 mld. Kč

31.03.2021
Euroskop, ČTK

Kulturní a kreativní odvětví by z Národního plánu obnovy měla být podpořena částkou 8,1 miliardy korun. Počítá s tím návrh ministerstva průmyslu, které dříve požadavek ministerstva kultury (MK) chtělo krátit. Z celkových 171 miliard korun pro Česko se nyní pro kapitolu Rozvoj kultury a kreativního sektoru počítá s částkou 7,3 miliardy korun. Dalších 800 milionů korun by mělo být pro kulturu k dispozici z kapitoly Podpora vědy a výzkumu. V tiskové zprávě to včera uvedla iniciativa Za kreativní Česko.

Iniciativa v minulých měsících prosazovala původní částku osm miliard korun, když MPO prezentovalo návrh se sumou sníženou přibližně o polovinu. Národní plán obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie, projednala minulý týden Sněmovna. Plán je rozdělen do několika oblastí, které by z něj měly být financovány. Velká část je určena na digitalizaci, další peníze půjdou na fixní infrastrukturu, vědu, výzkum, inovace či vzdělávání. Podporu by měla získat i zdravotní prevence. Evropská komise stanovila jako nejzazší termín předložení plánu konec dubna.

Plán kritizuje opozice, vláda podle ní přípravu a konzultace plánu podcenila. Cílem fondu podle opozičních poslanců není záplata děr ve veřejných rozpočtech nebo třeba možnost přihrávat dotace největším hráčům z tradičního průmyslu, ale naopak podpořit třeba malé a střední podniky, start-upy, udržitelnou ekonomiku, aby byla konkurenceschopná i v budoucnosti. Ve stejném smyslu apelovala i výzva Za kreativní Česko, která vyzdvihovala potenciál kulturních a kreativních průmyslů.

K výzvě se připojilo 600 signatářů napříč podnikatelskou, neziskovou i veřejnou sférou, asociace, kraje, města, univerzity i významné kulturní organizace a jednotlivci.

Kulturní a kreativní sektor generuje v EU 5,3 procenta HDP, násobně více ve srovnání s výdaji, které do něj směřují. Vytváří pracovní místa, produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou, přitahuje turisty i zahraniční investory a přispívá k regionálnímu rozvoji. Autoři výzvy připomínají, že pokud se v posledních letech mluvilo v zahraničí o Česku, bylo to mimo jiné díky sošce Oscara pro film Dcera či videohře Beat Saber.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek