Restaurátoři z Litomyšle opravují nejstarší studnu v Evropě

08.04.2021
Euroskop, čtk

Restaurování pravěké studny staré více než 7000 let postoupilo do druhé fáze. Restaurátoři z litomyšlské Fakulty restaurování Univerzity Pardubice ji po 16 měsících impregnování v sacharózové lázni vyjmuli a začali ji pomalu vysušovat. Škola to uvedla v tiskové zprávě. Studna je nejstarší v Evropě.

Pravěkou studnu našli archeologové u Ostrova na Chrudimsku při stavbě silnice před třemi lety. Studna je z dubového dřeva a pochází z období neolitu. Podle výsledků dendrochronologického průzkumu expertů z brněnské Mendelovy univerzity pochází z let 5259 nebo 5258 před naším letopočtem.

„Zvolená metoda konzervace umožňuje současně dřevo zpevnit, a také zabránit jeho smrštění, případně deformaci při vysychání. Dřevěné díly studny teď budou vysychat odhadem čtyři až pět měsíců,“ řekl proděkan Fakulty restaurování Karol Bayer.

Z koncentrovaného roztoku sacharózy odborníci části pravěké studny přemístili do stabilních a kontrolovaných klimatických podmínek. U vybraných kusů provádí pravidelné měření hmotnosti.

Studna se zachovala, protože byla tisíciletí pod vodou

„Po zvážení dostupných možností a jejich výhod i omezení jsme vybrali metodu konzervace koncentrovaným roztokem sacharózy. Dřevěné díly jsme po šetrném odstranění zbytků zeminy a následném ošetření biocidním prostředkem ponořili do konzervačního roztoku sacharózy s malým přídavkem speciálního biocidu,“ řekl Bayer.

V kompletním stavu se studna zachovala díky tomu, že byla tisíciletí pod vodou. Studna byla hluboká asi 140 centimetrů, půdorys měřil 80 krát 80 centimetrů. Neolitičtí tvůrci dřevěné prvky opracovali kamennými, kostěnými nebo dřevěnými nástroji.

Při přůzkumu objevili archeologové ještě několik dalších studen. Jednu z nich, zhotovenou z jedlového dřeva, konzervují odborníci z Fakulty restaurování stejnou metodou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek