Hamáček bude dnes mluvit o Vrběticích s ostatními ministry zahraničí EU

19.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí, bude o případu výbuchu muničního areálu ve Vrběticích, do něhož se podle zjištění českých bezpečnostních složek zapojili příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU, mluvit dnes na zasedání ministrů zahraničí EU. Čeští velvyslanci při Evropské unii a NATO mají podle jeho instrukcí o kauze informovat spojence v obou organizacích.

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. V sobotu večer to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s Hamáčkem, který je ministrem vnitra a dočasně řídí i ministerstvo zahraničí. Česko na to reaguje vyhoštěním 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Rusko jako odvetný krok vyhostí 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě.

„Instruoval jsem naše velvyslance při EU a NATO, aby informovali naše spojence o kauze Vrbětice. V pondělí o tom budu mluvit i na zasedání ministrů zahraničí EU,“ uvedl o víkendu Hamáček. Ve středu by měl Hamáčka podle dřívějšího vyjádření Hradu ve funkci šéfa české diplomacie vystřídat kandidát ČSSD Jakub Kulhánek. Babiš ještě v sobotu večer hovořil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a o kauze Vrbětice ho informoval. „Na příští Evropské radě budu naše partnery podrobně informovat,“ dodal český premiér.

Čeští kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu „v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti“ pátrají po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v době výbuchu ve Vrběticích pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek