Země EU podpořily ČR v roztržce s Ruskem, Moskva mluví o nepřátelském aktu

20.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Česku se včera dostalo podpory ze strany evropských spojenců v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po včerejším jednání ministrů zahraničí členských zemí ujistil, že Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, které vypovědělo 18 ruských diplomatů kvůli podezření na ruské zapojení do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014. Úřadující český ministr zahraničí Jan Hamáček ČTK sdělil, že na jednání požádal o projevení solidarity prohlášením nebo vyhoštěním důstojníků ruských zpravodajských služeb z evropského území. Maďarsko, Polsko a Slovensko včera vyjádřily ve společném prohlášení ministrů zahraničí Česku solidaritu. Moskva označila vyhoštění ruských diplomatů z ČR za nepřátelský akt.

Země EU se podle Borrella nechystají podpořit český postup koordinovaně, Praha o to ani nepožádala. „Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou,“ prohlásil Borrell. Koordinované vypovídání diplomatů, které následovalo například po otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala ruskými zpravodajci v Británii, ale momentálně není na pořadu dne. „Může se to ale změnit,“ dodal Borrell.

Hamáček přitom ČTK sdělil, že na jednání ministrů zahraničí EU požádal o projevení solidarity prostřednictvím evropského či národního prohlášení. Jednotliví ministři Česku podporu projevili.

Visegrádská solidarita

„Informace, které přicházejí z České republiky v souvislosti s explozí v bezprostřední blízkosti slovenských hranic, jsou bezprecedentní,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok. Slovensko podle Korčoka připravuje rozhodnou reakci.

Ministři zahraničí Maďarska, Polska a Slovenska později vydali společné prohlášení vyjadřující solidaritu ČR a odsuzující veškeré aktivity, jejichž cílem je ohrozit bezpečnostní situaci suverénních států a jejich občanů. „Ministři zahraničních věcí Polska, Slovenska a Maďarska vyjadřují solidaritu s nedávnými kroky podniknutými naším blízkým partnerem, spojencem a sousedem, Českou republikou,“ uvádí zveřejněný text.

„Jsme připraveni dále zvyšovat naši odolnost vůči podvratným krokům jak na úrovni jednotlivých států, tak ve spolupráci s našimi spojenci ze zemí NATO a státy Evropské unie,“ sdělili ministři zemí takzvané visegrádské skupiny.

Další reakce sousedů ČR

Také šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg podle agentury APA uvedl, že je třeba „vyslat jasný signál solidarity s Českem“. Bulharská ministryně Ekaterina Zacharievová nabídla Česku pomoc tamních bezpečnostních složek při vyšetřování případu. „Narušení (české) svrchovanosti Ruskem je naprosto nepřijatelné,“ uvedla na twitteru ministryně. Právě do Bulharska měla patrně zamířit část munice z vrbětického skladu a ruští zpravodajci se podle médií zřejmě snažili o to, aby jedna ze dvou explozí nastala až v Bulharsku.

Podle Berlína česká zjištění o okolnostech výbuchu muničního skladu vyvolávají obavy, prozatím ale Berlín o možné odpovědi na obvinění Ruska hovořit nechce, řekla včera na dotaz ČTK vládní mluvčí Ulrike Demmerová. Na dotaz, zda by Německo v reakci na ruskou agresivitu mohlo přehodnotit projekt takřka dokončeného rusko-německého plynovodu Nord Stream 2, odpověděla, že rozhodnutí nechce předjímat.

Moskva se závěry české strany o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích kategoricky nesouhlasí a vyhoštění ruských diplomatů z ČR vnímá jako nepřátelský akt. „S takovými závěry kategoricky nesouhlasíme. Považujeme je za provokační a nepřátelské,“ citovala včera agentura TASS kremelského mluvčího Dmitrije Peskova.

Obvinění ze zapojení Spojených států

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová včera navíc obvinila české úřady z „neúcty k vlastním občanům“, protože exploze ve Vrběticích podle ní byla „skutečně tragický případ, který vyžadoval vyšetřování“. Kromě toho dodala, že za vším stojí Spojené státy, které opět předvedly „starý scénář“. Slova místopředsedy české vlády Jana Hamáčka, že Praha nemá v úmyslu sdělit Moskvě podrobnosti vyšetřování, jsou podle Zacharovové důkazem, že „celá tato historka je smyšlený, špinavý, nechutný fejk (dezinformace, pozn. ČTK)“.

Zatímco vyhoštěných 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě včera do Prahy přepravil český armádní speciál, ruský vládní stroj na letišti Václava Havla vyzvedl vyhoštěné Rusy.

Český premiér Andrej Babiš včera označil reakci Ruska na vyhoštění svých diplomatů z ambasády v Praze za nepřijatelnou a neadekvátní a nevyloučil další kroky. Výbuch ve Vrběticích však podle Babiše nebyl aktem státního terorismu, šlo podle něj o útok na zboží bulharského podnikatele.

Spory o nemovitosti a jadernou energii

Další sporný bod ve vzájemných vtazích včera otevřelo vedení Prahy, když vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou využívá ruská ambasáda od roku 1968. Moskva večer reagovala tím, že Praze připomněla českou nemovitost v Moskvě, Český dům.

Česká vláda včera v reakci na poslední události vyřadila z účasti v tendru na nový blok v Jaderné elektrárně Dukovany ruskou společnost Rosatom. Ta rozhodnutí označila za netržní a zdůraznila, že mírová jaderná energie by měla stát mimo politiku.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek