Doporučení Národního konventu k reformě systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS

21.04.2021
Úřad vlády, Euroskop

Národní konvent o EU vydal doporučení vzniklá z kulatého stolu z 9. dubna, jehož tématem byla reforma systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS. Diskuze se zúčastnili zástupci státní správy, akademické, sociální a hospodářské sféry, společně s reprezentanty evropských institucí, neziskového sektoru a dalšími účastníky. Odborným garantem kulatého stolu byl Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.

V červnu letošního roku má Komise představit očekávaný balíček změn v klimatické a energetické legislativě, tzv. Fit for 55, který má pomoci Evropské unii implementovat nově navýšený cíl snížit emise skleníkových plynů o minimálně 55 % do roku 2030 (v porovnání s rokem 1990). Reforma systému obchodování s povolenkami EU ETS, která bude předložena a následně diskutována v rámci tohoto balíčku, bude hrát při naplňování společného evropského klimatického cíle klíčovou roli. S rostoucí cenou povolenky lze očekávat, že se dopad EU ETS na ekonomická a ekologická rozhodnutí států a firem bude nadále zvyšovat. Je proto zásadní, jak tento systém bude na příští léta nastaven.

Debata u kulatého stolu se zaměřila na tři okruhy: (1) Jaká by měla být pozice ČR k návrhu rozšířit EU ETS o emise ze silniční dopravy, budov, letecké a lodní dopravy? (2) Jaké důsledky bude mít růst ceny povolenky pro českou ekonomiku a průmysl? (3) Jaké důsledky by mělo zavedení uhlíkového cla pro českou ekonomiku?

Dle doporučení by ČR měla požadovat po Komisi vypracování posouzení dopadů navrhovaných reforem EU ETS na sektory v EU ETS i mimo něj, a to na úrovni jednotlivých členských států. Žádoucí je dle doporučení podpořit rozšíření systému o ty sektory, kde zpoplatnění emisí uhlíku přinese jasnou přidanou hodnotu.

ČR by se měla postavit kladně k zahrnutí sektorů námořní a mezinárodní letecké dopravy do systému EU ETS. Zároveň je důležité, aby do nové revize systému nebyly zahrnuty sektory silniční dopravy a budov, jelikož v těchto oblastech existují optimálnější nástroje na snižování emisí.

V neposlední řadě je nezbytné, aby úpravy reformy EU ETS podle doporučení vedly k předvídatelnému vývoji ceny povolenky a tím i stabilitě investičního prostředí. Poslední doporučení následně podotýká, že Mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích by měl být plně v souladu s pravidly Světové obchodní organizace a neohrožovat konkurenceschopnost evropského průmyslu.

Úplné znění závěrů a doporučení je k dispozici na stránce www.narodnikonvent.eu. Pro další informace o příštích kulatých stolech, podkladové dokumenty a další materiály včetně videí můžete také navštívit účty na sociálních sítích – Twitter: @KonventEU, Facebook: Národní konvent o EU a Instagram: #Narodnikonvent.

Autor: Jan Sochor, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek