Doporučení Národního konventu o EU: Příležitosti pro posílení vztahů Evropské unie a USA

28.04.2021
Úřad vlády, Euroskop

V pátek 23. dubna se online platformy uskutečnil kulatý stůl na téma „Příležitosti pro posílení vztahů Evropské unie a USA po nástupu Bidenovy administrativy“. Diskuze se zúčastnili zástupci státní správy, obou komor parlamentu, hospodářské, akademické a sociální sféry, společně s odborovými svazy a zástupci evropských institucí. Odborným garantem byla Vysoká škola ekonomická v Praze.

Debata Národního konventu o EU se zaměřila na čtyři diskuzní otázky. (1) Může mít transatlantické partnerství globální ambici v oblastech, ve kterých se EU a USA v posledních letech rozcházely? (2) Lze očekávat, že nastane pozitivní posun v řešení sporů a odstranění uvalených cel ve vzájemném obchodě i dalších problematických oblastech? (3) Jakým způsobem může transatlantické vztahy EU – USA ovlivnit vlastní politika a autonomní pozice Velké Británie? (4) Jaké jsou zájmy Česka z hlediska vztahů EU a USA? Jaký je pro Českou republiku potenciál v dalším rozvoji obchodu, bezpečnostní spolupráce, digitálního prostoru a dalších oblastí?

Kulatý stůl zahájil Štěpán Černý, ředitel odboru koordinace evropských politik na Úřadu vlády ČR. Ten zdůraznil, že prezident Biden klade ve spolupráci důraz zejména na oblasti klimatu, vzájemného obchodu a přístupu k digitálnímu zdanění. J. Biden považuje EU za rovnocenného partnera.

První stanovisko představila Veronika Kuchyňová Šmigolová z Ministerstva zahraničních věcí. Dle ní je přístup USA k EU viditelně odlišný od předchozí administrativy, a to především v rámci působení v multilaterálních organizacích. Vzájemný obchod je sice možné prohloubit, nic ale nenasvědčuje tomu, že by se díky J. Bidenovi otevřela cesta k obnovení jednání ohledně dohody typu TTIP.

Druhé stanovisko odprezentoval Jan Chmelík z Ministerstva průmyslu a obchodu. J. Chmelík podotkl, že komunikaci ze strany USA změnila svou formu, přesto ale přístup, který byl příznačný pro Trumpovu administrativu, tzv. America first, přetrvává i s novou administrativou.

S třetím stanoviskem vystoupil výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey. Diskutující se shodli na tom, že je nezbytné s USA spolupracovat zejména v agendě bezpečnosti, klimatické změny, obchodu a digitálních otázkách. Potenciál spolupráce je nutné reflektovat v jednáních o regulatorních pravidlech, vzájemné spolupráci a v užší spolupráci v oblasti nových technologií.

Více informací o činnosti Národního konventu o EU naleznete na webu www.narodnikonvent.eu, popřípadě na účtech a sítích Twitter (@KonventEU), Facebook (Národní konvent o EU) nebo Instagram (#Narodnikonvent). Z kulatého stolu budou vypracována doporučení, která budou představena vládě České republiky a dalším tvůrcům české evropské politiky.

Autor: Jan Sochor, Národní konvent o EU

Sdílet tento příspěvek