Projekty z ČR uspěly v evropské soutěži sociálních inovací

03.05.2021
Euroskop, čtk

Čtyři české projekty získaly mezinárodní cenu za výjimečné sociální inovace SozialMarie. Zaměřují se například na duševní zdraví mladých lidí, pomoc dětem vězňů nebo integraci cizinců. Do 17. ročníku soutěže se přihlásilo 299 projektů z Česka, Slovenska, Chorvatska, Maďarska, Rakouska a Slovinska, ocenění si odneslo 15 inovací. ČTK o tom v neděli informovala česká koordinátorka soutěže Magdalena Kordová.

SozialMarie je nejstarší středoevropskou cenou udělovanou za sociální inovace. Z českých projektů uspěla Duševní zdravověda pro středoškoláky iniciativy Nevypusť duši a inovace Interkulturní práce v samosprávě, kterou vytvořil brněnský magistrát s cílem zlepšit komunikaci cizinců s úřady.

Porota ocenila také projekt Symbios – sdílené bydlení a inovaci Zapomenuté děti zaměřenou na děti vězňů, za níž stojí Mezinárodní vězeňské společenství. „České vítězné projekty reflektují téma diverzita a inkluze. V centru pozornosti je duševní zdraví, děti a mladí dospělí,“ uvedla Kordová.

První cenu spojenou s finanční odměnou 15.000 eur (zhruba 388.000 korun) získala rakouská svépomocná iniciativa pečovatelů, kteří dojíždějí za prací ze svých domovských zemí, většinou z východní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek