Průzkum EU: Češi vidí kladně solidaritu EU při pandemii

04.06.2021
Euroskop, ČTK, Evropský parlament

Češi patří v rámci Evropské unie k národům, které nejpozitivněji hodnotí vzájemnou solidaritu členských zemí v době pandemie nemoci covid-19. Nadprůměrně kladný postoj mají také k evropskému bloku jako celku. Naproti tomu nejméně ze všech chtějí posilovat kompetence unie pro lepší zvládání podobných zdravotních krizí v budoucnu. Negativněji než většina dalších vidí Češi vývoj ve své vlastní zemi. Vyplývá to z unijního průzkumu Eurobarometr, který ve čtvrtek zveřejnil Evropský parlament.

Lidí vnímajících EU pozitivně sice za pandemie mezi obyvateli členských zemí mírně ubylo, stále je to však druhý nejvyšší podíl za posledních 12 let. Kladně se o unii vyjádřilo 48 procent oslovených, neutrálně 35 a záporně 17 procent. Loni na podzim bylo pozitivních odpovědí 50 procent a negativních 14 procent. Češi patří v tomto směru k vyhraněnějším národům, nadprůměrný je zde počet spokojených (53 procent) i nespokojených (24 procent) lidí.

Většina Čechů rovněž vnímá pozitivně opatření, která EU v pandemii podnikla ke zmírnění jejích dopadů. Spolu s dalšími národy regionu, zejména Maďary a Poláky, pak obyvatelé ČR patří k nejspokojenějším se vzájemnou solidaritou, kterou v boji proti covidu-19 projevily členské země. Zatímco Maďarů je spokojeno 67 procent a Čechů 60, například Němců jen 35 a Francouzů ještě o procentní bod méně.

Posilování unijních pravomocí v oblasti zdravotnictví, které v reakci na pandemii navrhuje Evropská komise, má nadpoloviční podporu obyvatel ve všech členských zemích, nejnižší je přitom mezi Čechy. V celé EU zcela nebo spíše souhlasí s většími společnými kompetencemi 74 procent lidí. Nejvíce je jich mezi Portugalci (96 procent), nejméně pak právě v Česku (56 procent).

Výrazně nad celounijním průměrem jsou Češi v negativním hodnocení vývoje ve vlastní zemi. Celé tři čtvrtiny jich souhlasí s tvrzením, že se v jejich zemi věci ubírají špatným směrem. V rámci celé EU takto hodnotí vývoj ve svých státech 57 procent lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek