Evropské peníze z Národního plánu obnovy mohou získat třeba univerzity

24.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Pořízení nových elektrických vlaků pro Jihomoravský kraj, modernizace 16 kilometrů rozvodné sítě Tepláren Brno nebo multifunkční hala jsou mezi projekty, které by mohly být hrazeny z peněz EU. Zástupci samospráv a jihomoravští podnikatelé je dnes představili na semináři k Národnímu plánu obnovy (NPO) v Brně. Šanci mají univerzity, řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). NPO počítá s finančními prostředky ve výši 191,4 miliardy korun, z toho přibližně 180 miliard z EU a zbylá část je z národního financování.

„NPO jsme odeslali Evropské komisi, která jej průběžně připomínkuje, ale nedomníváme se, že by tam měly být zásadní změny. Teď jezdíme po regionech a představujeme nejen NPO, ale i způsob další spolupráce s aktéry, kteří by peníze čerpali, ať už to jsou podnikatelé, univerzity, města či kraje. Jejich zástupci nám představují své projekty a my jim říkáme, zda zapadají a mají šanci peníze získat,“ uvedl Havlíček.

Na semináři se včera představilo 12 projektů. „Například u projektu BioPharm Masarykovy univerzity se domníváme, že je obrovská šance na úspěch. Solidně připravený projekt má rovněž Vysoké učení technické. Velmi ambiciózní je Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, u toho neumíme říct, zda peníze získají. Projekty musí zapadnout nejen tematicky, ale také časově. Tyhle zdroje se musí rychle vyplácet,“ dodal ministr. Šanci má podle něj i projekt Nové Mosilany na recyklaci odpadních vod pro technologické použití. Nová Mosilana je jeden z největších výrobců vlněných tkanin v Evropě. V rámci uceleného procesu vzniká značné množství odpadní vody.

Národní plán obnovy bude podkladem pro to, aby Česká republika mohla získat zdroje z nového fondu Evropské unie na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí. Vláda ho schválila 17. května a Evropské komisi odeslala začátkem června. Komise má dva měsíce na zhodnocení, zda odpovídá kritériím stanoveným pro využití peněz. Havlíček řekl, že finální rozhodnutí očekává v řádu týdnů, maximálně několika měsíců. Plán je rozdělen na šest hlavních oblastí, které by z něj měly být financovány. Největší část je určena na infrastrukturu a takzvanou zelenou transformaci. Další peníze jsou určeny na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek