Babiš požádal EU o pomoc pro jižní Moravu ze společného fondu solidarity

28.06.2021
Euroskop, ČTK

Český premiér Andrej Babiš v pátek během summitu v Bruselu požádal šéfy institucí Evropské unie o pomoc pro jihomoravskou oblast zasaženou ničivými bouřemi a tornádem. Andrej Babiš o tom informoval na twitteru. Česko může získat pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom.

Na následky bouře s kroupami a tornádem, která v noci ze čtvrtka na pátek zasáhla zejména Břeclavsko a Hodonínsko, zemřelo nejméně pět lidí. V nemocnicích ošetřili zatím přes 150 zraněných, živel způsobil i velké materiální škody.

„Pokud takový fond existuje, tak toho musíme využít, protože ty škody jsou ve stovkách milionů,“ řekl v pátek novinářům v Bruselu Babiš. Krátce poté napsal, že se obrátil na předsedu Evropské rady Charlese Michela a šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou se žádostí o pomoc.

Fond solidarity EU

Fond solidarity funguje dvacátým rokem a za tu dobu jej země využily téměř ve stovce případů. Česku pomohl několikrát po různých záplavách, v roce 2002 z něj dostalo 129 milionů eur. Loni z něj například získalo přes půl miliardy eur Chorvatsko na odstranění následků zemětřesení, peníze z něj pomohly i záplavami zasaženému Polsku.

Ve fondu je k dispozici zhruba miliarda eur na rok. Finance mohou dostat státy, v nichž škody způsobené živelní pohromou dosáhnou nejméně 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) zasaženého regionu nebo 0,6 procenta HDP členského státu. V případě Jihomoravského kraje je to podle Babiše 11,6 miliardy korun.

Vedle samotné finanční pomoci z fondu existuje také krizový mechanismus, díky němuž si unijní země v případě podobných neštěstí pomáhají vzájemně. Z evropských peněz se v takových případech hradí část nákladů, které mají s přesunem záchranných týmů či hmotné pomoci do postižené oblasti.

„Každá země včetně Česka může samozřejmě kdykoli aktivovat mechanismus civilní ochrany,“ sdělil v pátek ČTK mluvčí komise Balázs Ujvari. Dodal, že komise situaci v ČR monitoruje a je s českými úřady v kontaktu, oficiální žádost však zatím nedostala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek