EK pro část Česka zvyšuje limit státní podpory podniků

02.08.2021
Euroskop, čtk

Podniky v českých regionech soudržnosti Severozápad, Severovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko budou moci v letech 2022 až 2027 dostávat státní podporu ve výši až 40 procent investičních nákladů. Vyplývá to z mapy regionální podpory v Česku pro příštích pět let, kterou v pátek schválila Evropská komise. Na zbytek ČR s výjimkou hlavního města se bude vztahovat maximální intenzita podpory ve výši 15 až 25 procent, uvádí tisková zpráva unijní exekutivy.

Aktuálně ve všech oblastech mimo Prahu platí 25procentní limit podpory ze strany vnitrostátních orgánů. Ten stanovila mapa pro období 2014 až 2020, jejíž platnost byla loni prodloužena do konce letošního roku. V hlavním městě ČR, kde je hrubý domácí produkt na hlavu nad unijním průměrem, na podporu nárok nevzniká už od roku 2009.

Profitovat budou moci severní a východní regiony ČR

V případě Prahy se s novými pravidly nic nezmění, ve čtyřech výše zmíněných regionech, do který spadají kraje Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský, ale bude nově strop pro státní podporu v rozmezí 30 až 40 procent „v závislosti na HDP na obyvatele v dané oblasti“. Tento režim se týká severu a východu ČR, které EK v tiskovém prohlášení označuje za regiony patřící mezi nejvíce znevýhodněné části Evropské unie, neboť hrubý domácí produkt na obyvatele je zde pod 75 procenty unijního průměru.

Mapy regionální podpory jsou součástí snahy Bruselu mírnit ekonomické rozdíly mezi různými kouty EU a určují, které oblasti mají na dotace nárok a v jaké míře. Nová česká mapa vychází z upravených pravidel přijatých letos v dubnu. Ta podle komise dávají členským zemím více možností, jak podporovat regiony, které se potýkají s vylidňováním nebo dalšími „strukturálními problémy“.

Ve zbývajících regionech bude limit ve výši 15 až 25 procent

Ve třech českých regionech soudržnosti – Střední Čechy, Jihozápad a Jihovýchod – bude od příštího roku maximální výše podpory velkých podniků 15 až 25 procent, přičemž vyšší limit se vztahuje na první polovinu nadcházejícího období a na „hraniční“ oblasti z hlediska výkonu ekonomiky. EK v této souvislosti operuje se systémem územních jednotek NUTS, které neodpovídají přesně územněsprávnímu dělení ČR. Konkrétně jde o NUTS úrovně II, které mají jeden až dva miliony obyvatel. ČR je rozdělena na osm těchto regionů.

V sedmi z nich, které budou mít nadále nárok na investiční podporu, žije podle tiskové zprávy komise na 88 populace České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek