Vláda projedná Kulhánkovy cesty do Pobaltí, Slovinska a na jednání V4 s Egyptem

30.08.2021
Euroskop.cz, ČTK

Informace o několika zahraničních cestách ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD) naplánovaných na první polovinu září projedná dnes vláda. Kulhánek podle materiálů, které má ČTK k dispozici, vyrazí na Bledské strategické fórum ve Slovinsku a na konferenci v Estonsku. V Pobaltí se setká také se svými protějšky z Litvy a Lotyška, 10. září odjede do Budapešti na jednání šéfů diplomacií zemí visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko) s egyptským ministrem zahraničí.

Bledského fóra se zúčastní Kulhánek 2. září, česká diplomacie jej v materiálu pro vládu označuje jako jednu z předních regionálních mezinárodních konferencí. Kulhánek vystoupí v panelu nazvaném Posílení Evropy proti ekonomickému tlaku. O den dříve se na fórum chystá i premiér Andrej Babiš (ANO), který o tom mluvil minulý týden při jednání s velvyslanci v Praze.

Cesta Kulhánka na Slovinsko, do Estonska a Pobaltí

Ve Slovinsku Kulhánek zůstane, aby se 2. a 3. září ve městě Brdo pri Kranju zúčastnil neformálního zasedání ministrů zahraničních věcí zemí EU k aktuální situaci v Afghánistánu a ke vztahům unie s Čínou. Ze Slovinska zamíří do estonského Tallinnu na konferenci Lennarta Meriho. „Téma letošního ročníku konference je ‚Dnešní problém mého souseda – můj zítřejší problém‘ a ministr aktivně vystoupí v rámci prvního panelu,“ uvedl resort v předkládací zprávě.

Na okraj konference se Kulhánek sejde na bilaterálním jednání s estonskou ministryní zahraničních věcí Evou-Marií Liimetsovou, která byla dříve velvyslankyní v Praze. V Pobaltí bude Kulhánek i od 6. do 8. září, kdy se postupně setká s litevským šéfem diplomacie Gabrieliusem Landsbergisem a lotyšským ministrem zahraničí Edgarsem Rinkevičsem. „ČR, Litva i Lotyšsko mají velký zájem na uskutečnění této pracovní návštěvy a hodlají ji využít k dalšímu zlepšení vzájemných vztahů a prohloubení bilaterální spolupráce, včetně jejího ekonomického rozměru,“ stojí v materiálech. Kulhánka doprovodí podnikatelská delegace.

V4 plus Egypt

Předmětem jednání v pobaltských zemích bude kromě bilaterálních vztahů mezinárodní politika, například otázka Ruska, Běloruska či Číny. „Ministři budou hovořit i o bezpečnostních otázkách spojených s hybridními hrozbami, kybernetickou bezpečností a strategickou komunikací,“ plánuje MZV. Kulhánek v obou zemích navštíví i české vojáky, kteří v Pobaltí působí v rámci posílené předsunuté přítomnosti NATO.

Do Budapešti se Kulhánek chystá 10. září na setkání ministrů zahraničních věcí V4 s jejich egyptským protějškem Sámihem Šukrím. „Připravované setkání navazuje na ministerské schůzky V4 plus Egypt, jež se uskutečnily v roce 2014 v Bratislavě a v roce 2016 v Káhiře. V roce 2017 se pak v Budapešti uskutečnil historicky první summit V4 plus Egypt,“ shrnuje ministerstvo.

Vztahy mezi ČR a Egyptem považuje Černínský palác za nadstandardní. „ČR klade primárně důraz na rozvoj bilaterální relace. Platformu V4 plus Egypt nicméně ČR podporuje a vnímá ji zejména jako užitečný formát pro diskusi o aktuálních otázkách regionu Blízkého východu a průřezových tématech společného zájmu,“ uvádí resort. Zmiňuje v této souvislosti terorismus a migraci.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek