Premiér Babiš se ve Slovinsku zúčastní Bledského strategického fóra

01.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

Klíčové výzvy pro budoucnost Evropy jsou ústředním tématem, o němž budou diskutovat lídři evropských zemí na Bledském strategickém fóru, které dnes začíná ve Slovinsku. V dopoledním panelu vedoucích představitelů vystoupí český premiér Andrej Babiš.

První den se v Bledu bude hovořit o hospodářském zotavení po pandemii covidu-19, zelené a digitální transformaci i procesu rozšíření EU o státy západního Balkánu, jejichž čelní představitelé budou na konferenci přítomni. Babiš bude součástí panelu politických lídrů, který nese název „Budoucnost Evropy – stát a vydržet“. Naplánováno má také jednání s premiérem hostitelské země Janezem Janšou.

Účast na bledském fóru potvrdili mimo jiné i šéf slovenské vlády Eduard Heger, chorvatský předseda vlády Andrej Plenković, maďarský premiér Viktor Orbán, předseda Evropské rady Charles Michel či předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

V panelu bývalých vedoucích představitelů a intelektuálů vystoupí odpoledne český expremiér Mirek Topolánek či politolog Jacques Rupnik. Ve čtvrtek, který je druhým a závěrečným dnem 16. ročníku této mezinárodní konference, se počítá s účastí českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka.

Fórum, konané každoročně od roku 2009, jeho organizátoři charakterizují jako hlavní mezinárodní konferenci ve střední a jihovýchodní Evropě, která nabízí platformu pro vyjádření a porovnání názorů na moderní společnost a její budoucnost. Účelem je umožnit účastníkům vyměnit si názory a hledat inovativní řešení současných a budoucích výzev a také usnadnit kontakty s regionálním i globálními činiteli.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek