České stavebnictví bylo v 1. pololetí podle výkonu na 17. místě v EU

27.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

České stavebnictví bylo v prvním pololetí s meziročním poklesem o 0,7 procenta mezi 25 zeměmi Evropské unie na 17. místě, údaje z Itálie a Kypru nejsou k dispozici. Meziročně Česko kleslo o čtyři příčky, v porovnání s koncem března si o jedno místo polepšilo. ČTK to spočítala z údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

„Meziroční změny produkce stavebnictví za letošní první pololetí vypovídají víc než o čemkoliv jiném o míře propadu, ke kterému došlo na začátku pandemie. Propad zaznamenala drtivá většina členských zemí, v Česku přitom byl poněkud mírnější než v celé EU. Druhým faktorem z hlediska důležitosti pro porovnání růstu či poklesu stavební produkce zřejmě v této době je schopnost podniků zajistit si dostatek materiálů a pracovní síly. Poptávka se zdá být dostatečná na většině trhů,“ sdělil ČTK analytik BH Securities Pavel Sobíšek.

V zemích EU stavebnictví v prvním pololetí vzrostlo v průměru o 8,8 procenta. Stavebnictví v prvním pololetí meziročně vzrostlo v 16 zemích. Nejvíce ve Francii (o 24,4 procenta), Rakousku (o 16,6 procenta) a Lucembursku (o 15,8 procenta). Naopak nejvíce kleslo v Irsku (o 7,7 procenta), Lotyšsku a na Slovensku (o 4,7 procenta).

Otevřenost zahraničním dělníkům

„Údaje jsou zkresleny velmi rozdílným výkonem stavebnictví v loňském druhém čtvrtletí, kdy v Evropě kulminovala první fáze pandemie. Třeba ve Francii ochromila stavebnictví poměrně citelně, což do značné míry vysvětluje, proč letos právě Francie žebříčku vévodí. Nynější žebříček tedy není jen o mohutnosti letošního výkonu stavebnictví, ale také o hloubce jeho loňského propadu,“ uvedl analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle analytika Trinity Bank Petra Bartoně Česko zaostává v bytové výstavbě. „Když porovnáme objem bytové výstavby s úrovní na začátku roku 2000, pak Česko je nyní se Španělskem na nejhlubším propadu z celé unie. Stavební činnost v bytové výstavbě je v obou zemích na 87 procentech předcovidové úrovně. Česko se dostalo pod 90 procent v květnu 2020 a od té doby je pod ní neustále,“ doplnil Bartoň. Jak dále uvedl, do budoucna to znamená ještě nižší přísun nových bytů na trh, což ještě zesílí tlaky na zvyšování cen nemovitostí.

„Do budoucna bude nutné, abychom naši zemi otevřeli zahraničním dělníkům. Ti by měli vykonávat práci na stavbách, kterou Češi odmítají. Zároveň musíme zrychlit povolování staveb, tak aby se zvýšila nabídka nemovitostí a tím se utlumil další růst cen na realitním trhu. V opačném případě se vlastnické bydlení stane zcela nedostupným i pro střední třídu,“ dodal analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Meziroční změna výkonu stavebnictví v zemích EU v 1. pololetí 2021:

Země Změna (v pct)
Francie 24,4
Rakousko 16,6
Lucembursko 15,8
Chorvatsko 12,1
Belgie 9,5
Malta 8,1
Dánsko 7,4
Maďarsko 7,1
Estonsko 6,1
Řecko 5,6
Rumunsko 5,2
Bulharsko 3,8
Portugalsko 3,1
Litva 2,4
Nizozemsko 1,1
Finsko 0,9
Česko -0,7
Švédsko -0,9
Německo -1,1
Slovinsko -3,0
Španělsko -4,2
Polsko -4,5
Slovensko -4,7
Lotyšsko -4,7
Irsko -7,7
Průměr EU 8,8

Zdroj: Eurostat

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek